Přeskočit na obsah

Diskuse:Česká literatura v letech 1945–1990

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Osobně se domnívám, že pokud někdo byl na protirežimní straně a zároveň spolupracoval s STB (J. Nohavica přiznal, že donášel, tedy tvrdí že pouze věci, které už STB věděla, otázkou zůstává jak on věděl co STB ví a co ne) musí se nutně změnit pohled na jeho tvorbu, protože si mohl dovolit více, možná i po dohodě s touto organisací, navíc to co se tehdy jevilo jako odvaha - mohla být provokace, netvrdím, že byla, ale netvrdím, že nebyla.
V poslední době se tu nějak rozmáhá trend, stavět některé osobnosti do jiného světla než by odpovídaly jejich skutky, např. Argumentace u Wericha (viz. diskuse k němu) skončla argumentem (tuším, že p. Malého čtenáře), že by jistě rád točil jiné filmy, ano věřím, že J.N. by jistě rád nepodepsal spolupráci, bohužel se tak stalo a není důvod to zamlčovat. Pokud nějaký vidíte prosím, napište to sem. Vrba 11:04, 18. 3. 2005 (UTC)
PS: Vím, že J. Werich s tím nemá nic společného, pouze se snažím ukázat, že u některých osob se projevuje trend jejich skutky měnit, těch příkladů je více, např u Klause je uvedeno, že byl propuštěn z výzkumu, ale tento fakt je sdělen formou, že se tak stalo podle jeho životopisu a Tváři tam není ani slovo, atp. Takových to tendenčních článků či jejich částí je tu skutečně nějak moc a já si myslím, že bychom se tomu měli bránit, tím nechci říci, že je to Vaše vina (toho, kdo umazal STB u Nohavici), pouze chci říci, že to tam IMHO patří a že změny tohoto typu se na české wiki staly trendem.


"Urovnal" jsem problém se slovem Disent. Myslím si, že "disident" (kam se také článek Disent přesměrovává je slovo, které je *mnohem* známější - osobně výraz "disent" považuji za zapomenutý archaismus. Přesměrování je ale potřeba zachovat, stejně jako uvést toto synonimum v článku Disident. --[exa]

Jak je ten Jiří Havel jako básník 50. let a když se klikne na odkaz, tak je tam nějaký politik ČSSD v té době narozený, není to vomyl?