Cecco d'Ascoli

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Francesco Stabili
Narození1269
Ancarano
Úmrtí16. září 1327 (ve věku 57–58 let)
Florencie
PracovištěBoloňská univerzita
Oboryastronomie, astrologie a filozofie
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cecco d'Ascoli, latinsky Cichus Esculanus, vlastním jménem Francesco degli Stabili (1269 Ancarano26. září 1327 Florencie) byl italský spisovatel, přírodovědec a lékař.

Žil v klášteře Santa Croce ad Templum v Ascoli Piceno, kde se seznámil s okultismem, alchymií a astrologií.[1] Vyučoval na lékařské fakultě Boloňské univerzity. Jeho nejvýznamnějším dílem je nedokončená veršovaná encyklopedie Acerba, obsahující poznatky z astronomie, meteorologie, mineralogie i úvahy o morálce. Napsal rovněž komentář ke spisu arabského učence Alcabitia De principiis Astrologiae. Pro svou otevřenost se dostal do konfliktů s významnými muži své epochy, jako byli Dante Alighieri a Dino del Garbo.[2] V roce 1324 byl obviněn z bezbožnosti a vypovězen z Boloně. Usadil se ve Florencii, kde ho přijal do svých služeb vévoda Carlo d'Angiò. Opět se však stal předmětem zájmu inkvizice, jako kacíř byl odsouzen k trestu smrti a upálen na náměstí Piazza di Santa Croce. Na hranici údajně ještě pronesl slova: „Řekl jsem to, učil jsem to, věřím tomu!“[3]

Je po něm pojmenován kráter Cichus na Měsíci. Jeho odkazu se věnuje společnost Istituto Superiore di Studi Medievali Cecco d'Ascoli. Ve městě Ascoli Piceno mu byl odhalen pomník, který vytvořil v roce 1919 Edoardo Camilli. Nachází se zde také most Ponte di Cecco, který pro něj podle legendy postavil ďábel. Režisér Piero M. Benfatti o něm natočil v roce 2004 životopisný film L'eretico – Un gesto di coraggio.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Cecco d'Ascoli. iniziazioneantica.altervista.org [online]. [cit. 2021-06-22]. Dostupné online. 
  2. WEBIT.IT. Cecco d’Ascoli, l’antagonista di Dante Alighieri, che sul rogo di Santa Croce a Firenze proferì: “L’ho detto, l’ho insegnato, lo credo”.. Filodiritto [online]. [cit. 2021-06-22]. Dostupné online. (italsky) 
  3. Cecco d’Ascoli, il poeta-medico-filosofo della natura. L'HuffPost [online]. 2021-01-04 [cit. 2021-06-22]. Dostupné online. (italsky) 
  4. L'eretico – Un gesto di coraggio v Česko-Slovenské filmové databázi

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]