Přeskočit na obsah

Barkerville

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Barkerville
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška1 230 m n. m.
StátKanadaKanada Kanada
Barkerville
Barkerville
Správa
Statuszaniklé sídlo
Vznik1862
Oficiální webwww.barkerville.ca
PSČV0K
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Barkerville je opuštěné město v Britské Kolumbii v Kanadě. Bylo hlavním městem Sobí zlaté horečky. Nachází se na severním svahu plošiny Caribboo v pohoří Cariboo Mountains, 80 km východně od města Quesnel. Město je chráněno jako historické místo, součást národního dědictví a turistická atrakce.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Založení[editovat | editovat zdroj]

Zlatý nuget z Emery Gulch poblíž Barkerville
Barkerville (1865)

Město bylo pojmenováno po Williamu Barkerovi z hrabství Cambridgeshire v Anglii, který byl mezi prvními, kteří zde v roce 1861 narazili na zlato. Jeho nález byl nejbohatší a nejproslulejší. Město vzniklo prakticky přes noc a rozrůstalo se šířícími se zvěstmi o Barkerově úspěchu. Jeho nález nakonec vynesl 1065 kg zlata.[2]

Před výstavbou cesty Cariboo Wagon Road si lidé vozili zásoby do Barkerville, buď na zádech nebo za pomoci soumarů. Zásoby byly vzácné a ceny i těch nejběžnějších věcí byly extrémně vysoké. Ceny zboží v Barkerville nepolevily, dokud nebyla dokončena Cariboo Road (Sobí cesta), kdy bylo možné zboží přepravovat obrovskými nákladními vagony. Brzy se stěhováci chlubili, že mohou zabalit a převézt sadu sklenic na šampaňské bez rozbití. Na sever do údolí Okanagan, přes nynější dálnici 97 do Kanady, byl hnán dobytek, aby poskytoval maso pro horníky a obyvatele Barkerville. Po výstavbě Cariboo Road přišlo do Barkerville více žen.

Růst[editovat | editovat zdroj]

Anglikánský kostel

Městečko zpočátku sestávalo pouze z provizorních chatek a stanů. V polovině 60. let 19. století měl však Barkerville přibližně 5000 obyvatel, z nichž 3000 byli Číňané. I když populace byla přechodná a do značné míry závislá na těžbě, Barkerville se stával skutečnou komunitou. Měl několik obchodů se smíšeným zbožím, penziony a drogerii, která také prodávala noviny a doutníky. Dále holičství, které stříhalo dámy i pány, restauraci a kavárnu „Wake-Up Jake Restaurant and Coffee Salon”, divadlo (The Theatre Royal),[3] a literární společnost (Cariboo Literary Society). Běžnou zábavou byly koňské dostihy, při níchž se bojovalo o ceny. Mezi takzvanými „střízlivými“ byly mimořádně hojně navštěvovány bohoslužby. Nejvýnosnějšími obchody byly ty se smíšeným zbožím. Protože byli jediným zdrojem potravin, mohli si majitelé obchodů zvýšit ceny. V době vrcholící zlaté horečky prodávaly obchody mouku až za 1,25 dolaru za libru. Fazole, maso a sušené ovoce se prodávaly za dolar za libru. Ale jak zlatá horečka skončila, obchody zkrachovaly a nakonec přestaly fungovat.

Důležitou součástí života v Barkerville, po téměř celé století, byli lidé čínského původu. Založili řadu podniků, včetně Kwong Lee Company of Victoria,[4] obchodu se smíšeným zbožím, který prodával potraviny, oblečení, železářství a těžařské nástroje. Společnost měla obchody v jiných částech Britské Kolumbie, ale obchod v Barkerville byl jedním z nejpůsobivějších ve městě. Čínská komunita také stavěla chatky (pro čínské horníky, kteří ušetřili peníze sdílením čtyř nebo pěti chatek) a Tai Ping (Mírový pokoj), ekvivalent moderního pečovatelského domu. Čínské benevolentní spolky poskytovaly sociální služby čínské komunitě a také řešily spory uvnitř čínské komunity bez použití soudů Britské Kolumbie.

Úpadek[editovat | editovat zdroj]

Dne 16. září 1868 Barkerville zničil požár, který se rychle šířil dřevěnými budovami. Přestavba začala okamžitě působivým tempem. Během šesti týdnů bylo přestavěno devadesát budov. Byly vylepšeny chodníky a úzká a klikatá hlavní ulice byla rozšířena a napřímena. V roce 1880 bylo v této oblasti dostatek dětí, aby se postavila Barkervillská škola. Měla třináct žáků a jeden kus školního vybavení – tabuli. Přesto se počet obyvatel Barkerville do konce 19. století snižoval a nakonec měl jen několik obyvatel. K oživení došlo ve 30. letech 20. století, kdy Velká hospodářská krize způsobila rozsáhlou nezaměstnanost a cena zlata raketově vzrostla. Ale jak se deprese obrátila k lepšímu, Barkerville se proměnilo ve velmi malou vesnici.

Zakonzervování[editovat | editovat zdroj]

Dne 12. ledna 1959, vládní organizace BC Parks založila Barkerville Historic Park (Historický park Barkerville) s počáteční plochou 6484 hektarů. V roce 1973 byla plocha zvýšena na 45729 hektarů. V roce 1998 byl Historický park Barkerville zrušen a místo něj byly vytvořeny dva nové útvary: Barkerville Provincial Park (Provinční park Barkerville) a Barkerville Historic Town (Historické město Barkerville).[5] Nicméně, v roce 2006, ministerstvo životního prostředí Britské Kolumbie zrušilo Barkerville Historic Park a převedlo jej do vlastnictví ministerstva turistiky, sportu a umění, čímž vznikl Barkerville Historic Town and Park (Historické město a park Barkerville).[6][7]

V roce 2008 byla budova Chee Kung Tong v Barkerville označena za národní historické místo Kanady. Dvoupatrová konstrukce z prken a latí byla dokončena v roce 1877 a původně ji používala organizace Chee Kung Tong, dobročinné sdružení pro nově příchozí. Je ukázkou komunitního budování přistěhovalými čínskými dělníky a obchodníky v nových osadách po celé Kanadě.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Barkerville na anglické Wikipedii.

  1. BC Names entry "Barkerville (community)"
  2. John Cariboo Cameron [online]. [cit. 2007-07-18]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 14 June 2007. 
  3. Theatre Royal, Barkerville [online]. Newman & Wright Theatre Co. [cit. 2012-12-19]. Dostupné online. 
  4. DAWSON, Brian. Moon Cake in Gold Mountain. Calgary, Alberta, Canada: Detselig Enterprises Ltd., 1991. ISBN 1-55059-026-X. S. 20. 
  5. MISCELLANEOUS STATUTES AMENDMENT ACT, 2006 [online]. Legislative Assembly of British Columbia, 2006 [cit. 2014-09-19]. Dostupné online. 
  6. Four New Class A Parks for British Columbia [online]. [cit. 2014-10-12]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-10-20. 
  7. Barkerville Park [online]. [cit. 2016-05-26]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]