Avgoustinos (Labardakis)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jeho Vysokopřeosvícenost
Avgoustinos
Metropolita Německa
Hypertimos a exarcha Střední Evropy
CírkevKonstantinopolský patriarchát
Zvolení20. září 1980
Uveden do úřadu8. listopadu 1980
PředchůdceEirinaios (Galanakis)
Svěcení
Jáhenské svěcení10. dubna 1960
světitel Eugenios (Psalidakis)
Kněžské svěcení30. srpna 1964
světitel Polyefktos (Finfinis)
Biskupské svěcení26. března 1972
Osobní údaje
Rodné jménoGeorgios Labardakis
(Γεώργιος Λαμπαρδάκης)
ZeměNěmeckoNěmecko Německo
Datum narození7. února 1938 (86 let)
Místo narozeníVoukolies, Řecko
Národnostřecká
Alma materUniverzita Salcburk
multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Avgoustinos (světským jménem: Georgios Labardakis; * 7. února 1938, Voukolies) je řecký pravoslavný duchovní Konstantinopolského patriarchátu, arcibiskup a metropolita Německa.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 7. února 1938 v jednotce Chania na Krétě.

Roku 1960 dokončil Teologickou školu Chalki. Poté šest let studoval teologii a filosofii na Salcburské univerzitě a poté na univerzitě v Münsteru a Svobodné univerzitě Berlín.

Dne 10. dubna 1960 byl v Istanbule arcibiskupem krétským Eugeniem (Psalidakisem) byl rukopoložen na diákona a 30. srpna 1964 byl v Eitorfu metropolitou německým Polyefktosem (Finfinisem) rukopoložen na jereje. Byl povýšen na archimandritu a stal se představeným chrámu svatého Mikuláše v Berlíně, kde sloužil do roku 1972. Zároveň šest let vyučoval pravoslavnou teologii na univerzitě v Berlíně.

Roku 1972 byl Svatým synodem Konstantinopolského patriarchátu zvolen biskupem elaiaským a vikarijním biskupem metropolie Německo.

Dne 26. března 1972 proběhla ve Frankfurtu nad Mohanem jeho biskupská chirotonie.

Pracoval na stavbě chrámu Nanebevstoupení Páně v Berlin-Steglitz a také usiloval o uznání německé metropolie jako právnické osoby v Německu.

V letech 1973-1979 byl předsedou Ekumenické rady Berlína a v letech 1976-1982 místopředsedou Konference evropských církví pro zahraniční pracovníky se sídlem v Bruselu. Roku 1978 byl zvolen místopředsedou Rady křesťanských církví v Německu.

Dne 20. září 1980 byl zvolen hlavou německé metropolie. Slavnostní intronizace proběhla 8. listopadu 1980 v katedrálním chrámu Svaté Trojice v Bonnu.

Působil jako předseda výboru Konstantinopolského patriarchátu pro teologický dialog s evangelickou církví Německa, spolupředsedou smíšeného výboru německé metropolie a římskokatolické církve Německa, spolupředsedou smíšeného výboru evangelické církve Německa a kanonické pravoslavné církve Německa. Od roku 1996 - předseda Německé ekumenické rady pro podporu pravoslavných kněží všech pravoslavných církví zastoupených v Německu.

V letech 2005-2006 byl členem Svatého synodu Konstantinopolského patriarchátu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Августин (Лабардакис) na ruské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]