Přeskočit na obsah

Augustinermuseum Rattenberg

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Augustinermuseum Rattenberg
Údaje o muzeu
StátRakouskoRakousko Rakousko
MěstoRattenberg (Tyrolsko)
Založeno1. května 1993
Původní účel budovyklášter augustiniánů
Vyhledávané exponátycírkevní umění severního Tyrolska
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Augustinermuseum Rattenberg je rakouské muzeum ve městě Rattenberg v Tyrolsku. Je umístěno v bývalém klášteře augustiniánů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Klášter založil v roce 1385 tehdejší držitel Rattenbergu Johann Kummersbrucker. Prvořadé poslání kláštera bylo duchovní, ale sloužil též jako okázalé místo posledního odpočinku zakladatele a jeho manželky Anny von Castelbarco. Klášter byl osídlen mnichy z Mnichova, neboť panství v té době patřilo Bavorsku. Z původní gotické stavby, dokončené v roce 1410, se do dnešní doby dochovaly pouze zbytky obvodových zdí klášterního kostela. Dnešní komplex je kombinací gotiky a baroka, neboť během staletí docházelo z důvodu četných katastrof k nutným opravám a přestavbám. Kromě požárů byly pro klášter největší pohromou záplavy způsobené rozvodněním Innu, které až do 20. století Rattenberg pravidelně postihovaly.

Klášter během existence navštívily či v něm byly činné tak významné osobnosti jako Martin Luther nebo teolog a spisovatel Abraham a Santa Clara. Josefínské reformy na konci 18. století znamenaly velký zásah do existence kláštera a vedly nakonec k jeho převzetí řádem servitů v roce 1817. V roce 1971 byl klášter uzavřen.

Dějiny muzea[editovat | editovat zdroj]

Na počátku 80. let 20. století se klášterní komplex nacházel v neutěšeném stavu. Kostel a věž hrozily zřícením. Předtím, než mohlo dojít k záchraně komplexu, bylo nutné najít jeho následné využití. Tak vznikla myšlenka na zřízení muzea. Záchranné práce započaly v roce 1985 a trvaly 8 let. 1. května 1993 byl celý komplex s restaurovaným kostelem, křížovou chodbou, kaplemi a ostatními prostory otevřen jako Augustinermuseum Rattenberg. Název upomíná na bývalé určení objektu. Muzeum se zaměřuje na místní region s důrazem na církevní památky. Již v roce 1994 bylo muzeum oceněno Cenou rakouských muzeí a v roce 2002, jako první tyrolské muzeum, získalo Rakouskou muzejní pečeť (Österreichische Museumsgütesiegel) Mezinárodní rady muzeí. V letech 2005 a 2010 pak cenu Muzeum Tyrolska.

Expozice[editovat | editovat zdroj]

Exponáty pocházejí převážně z farností Tyrolska, které patří do Salcburské arcidiecéze, a poskytují přehled o umění, historii a kultuře tohoto regionu. Muzeem je chápán celý komplex, tedy původní klášterní kostel, pozdně gotická kaple Hofer-Kapelle, barokní kaple Ecce Homo, křížová chodba i bývalé pokoje mnichů a tam všude jsou exponáty umístěny. Jsou rozděleny do pěti tematických skupin – gotické plastiky, oltářní předměty, ornáty, umění baroka a 19. století, lidové náboženské umění a architektonické exponáty (klášterní kostel a kostelní věž).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Augustinermuseum Rattenberg na německé Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]