Arsenius Kligel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Arsenius Kligel OFM
kněz
Zasvěcený život
Institutfrantiškáni
Slibypřed rokem 1712
Svěcení
Službykazatel
Vykonávané úřady a funkce
Zastávané úřady
Osobní údaje
Datum úmrtí13. duben 1745
Místo úmrtíKadaň
Povoláníspisovatel
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Arsenius Kligel, též Kliegel, Kliegl, Kligl nebo Klegel, byl františkán německého jazyka[1] žijící a působící v české řádové provincii a českých zemích. Narodil se zřejmě okolo roku 1690, někdy před rokem 1712 složil řádové sliby a byl vysvěcen na kněze.[2] V září 1712 byl ustanoven svátečním kazatelem v Jindřichově Hradci a v této funkci setrval jeden rok.[3] Na počátku roku 1716 pobýval v Plzni a když 1. února zemřel plzeňský františkánský kvardián Antonín Rhon, byl ustanoven místo něj klášterním představeným. [4] Ovšem jen na asi půl roku, v září 1717 byl na další řádové kapitule jako plzeňský kvardián řádně zvolen Kristián Cást.

Bratr Arsenius Kligel byl autorem v rukopise zachované duchovní přípravy na smrt Praeparatio ad mortem sancte obeundam Mensibus singulis. Dílo napsal během svého pobytu v klášteře v Hostinném v roce 1727.[5] Sám zemřel 13. dubna 1745 v Kadani.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kromě toho že pobýval zejména v německojazyčných konventech, jej uvádí jindřichohradecká pamětní kniha jako „kazatele“ (viz níže), což místních podmínkách znamenalo německého. Čeští kazatelé byli popisováni jako „bohemicus“.
  2. Srov. dále uvedenou funkci kazatele v J. Hradci. Nekrologium české františkánské provincie jej sice uvádí jen jako jubilanta slibů (tj. 50 let), nikoli jako jubilanta kněžství, jako kazatel již ale musel přijmout kněžské svěcení.
  3. Liber Memorabilium conventus Novodomensis, s. 158 - strojopisný přepis - Jihočeská vědecká knihovna, Zlatá Koruna, signatura 1 JH 54.
  4. Liber Memorabilium conventus Plsnensis, s. 526-527 - strojopisný přepis - Jihočeská vědecká knihovna, Zlatá Koruna, sign. 1 JH 54.
  5. Pokračování titulu: ... aut etiam diebus instauranda et in hunc libellum studiose conscripta a Patre Arseino Kligl Anno 1727 p. Aranvia. Dochováno v knihovně františkánů u P. Marie Sněžné v Praze.
  6. Nekrologium české františkánské provincie.