Arnošt Schaff

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Arnošt Schaff OFM
kněz
Zasvěcený život
Institutfrantiškáni
Vykonávané úřady a funkce
Zastávané úřady
Osobní údaje
Povoláníteolog, lektor teologie
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Arnošt Schaff, též Ernest Schaff byl františkán činný v českých zemích a české řádové provincii sv. Václava v druhé polovině 17. století. V letech 1665 až 1666 řídil olomoucký františkánský klášter sv. Bernardina jako jeho kvardián.[1] Na provinční řádové kapitule v březnu 1669 v Praze v klášteře u P. Marie Sněžné byl jmenován českým provinčním definitorem - členem čtyřčlenného provinčního definitoria podílejícího se a vedení provincie.[2] V roce 1672 pak byl kvardiánem kláštera v Kroměříži.

Arnošt Schaff byl lektorem teologie na klášterních studiích františkánů v Praze u P. Marie Sněžné.[3] Současně vyučoval teologii na pražském arcibiskupském semináři, jako v téže době další františkán – Antonín Brouček. Spolu s Broučkem se Schaff autorsky podílel na učebnici skotistické filozofie Domus Sapientiae : Doctoris Subtilis, Joannis Duns Scoti, zkráceně zvané Domus Sapientiae Scoti vytištěné v arcibiskupské tiskárně v Praze roku 1663.[4]

Podle provinčního nekrologia českých františkánů[5] měl jistý „Ernest Schaff, lektor a definitor“ zemřít 13. prosince 1785 v Brně. Mohlo jít o dalšího řeholníka shodného jména, spíše však se jedná o překlep či nesprávné čtení pramene.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DIVINA, Teodor. Dějiny kláštera františkánů u sv. Bernardina v Olomouci a kostela N.P. Marie (dnes dominikánský) do roku 1784. Olomouc. Olomouc: [s.n.], 1958. 
  2. Liber Memorabilium conventus Novodomensis, s. 142 - strojopisný přepis - Jihočeská vědecká knihovna, Zlatá Koruna, signatura 1 JH 54.
  3. Viz titulní listy všech dílů díla „Domus sapientiae...“ (srov. níže).
  4. Titulní listy podíl Schaffa uvádějí: Avthore F. Gvilielmo Antonio Brauczek, Ord. Min. Str. Obs. Reformatorum Boëmo Kopidlanensi; SS. Theologiae in Conventu Neo-Pragensi B. V. ad Nives, & in celeberrimo Eminentissimi Principis Cardinalis ab Harrach Archi-Episcopi Pragensis [Tit.] Seminario, Philosophiae Lectore Generali. Nec non F. Ernesto Schaff, ejusdem instituti SS. Theologiae Lectore erecta ac combinata.
  5. Přepis tohoto nekrologia v elektronické podobě, sine anno.
  6. Nekrologium české františkánské provincie.