Amazónek černotemenný

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxAmazónek černotemenný
alternativní popis obrázku chybí
Amazónek černotemenný na větvi
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Řádpapoušci (Psittaciformes)
Čeleďpapouškovití (Psittacidae)
RodPionites
Binomické jméno
Pionites melanocephalus
(Linnaeus, 1758)
Areál rozšíření
Areál rozšíření
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Amazónek černotemenný (Pionites melanocephalus, též amazonek černotemenný) je jeden ze dvou druhů rodu Pionites z čeledi papouškovitých.

Žije v amazonských pralesích na sever od Amazonky a na východ od řeky Ucayali v severozápadní Brazílii, severní Bolívii, jihovýchodní Kolumbii, Francouzské Guyaně, Guyaně, východním Peru, Surinamu, jihovýchodní Venezuele a východním Ekvádoru.

V přírodě žijící amazonci se vyskytují obvykle ve skupinách po deseti, ale někdy jich v jedné skupině může být až třicet. Mimo zajetí se potrava amazonků černotemenných skládá z většinou z květů, různých šťáv, semen a hmyzu.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Amazonek černotemenný je středně velký papoušek s krátkým ocasem. Průměrně dorůstá výšky 23 cm a hmotnosti do 170 g[2]. Má černou hlavu, temeno a čelo, žlutooranžovou hlavu, krk a břicho, bílou hruď, zelená křídla a černý zahnutý zobák. Samce a samici je velmi těžké rozpoznat, jelikož mají stejné peří. Jediná cesta, jak je rozpoznat, je operativní nebo pomocí DNA.

Poddruhy[editovat | editovat zdroj]

Dva amazónci černotemenní západní

Existují dva poddruhy amazonka černotemenného. Mohou se volně křížit a druhy s neurčitou barvou jsou časté:

  • Amazónek černotemenný východní (Pionites melanocephalus melanocephalus) – vyskytuje se na východě oblasti amazonků. Má oranžová stehna a spodní část břicha, tmavě oranžovou šíji a bílou hruď, nejčastější zbarvení
  • Amazónek černotemenný západní (Pionites melanocephalus pallidus) – vyskytuje se na západě oblasti amazonků. Stehna a spodní část břicha má žluté, šíji relativně bledou a žlutě zabarvenou hruď (většinou málo viditelné, hruď je v přírodě obvykle špinavě bílá)

Mladí papoušci obou druhů mají silně žlutě zabarvenou spodní část břicha

Avikultura[editovat | editovat zdroj]

Amazónci černotemenní jsou velice známí v avikultuře. Amazónci jsou energičtí a potřebují klec nebo voliéru s mnoha hračkami a bidly. Minimální velikost klece či voliéry by měla být 24 × 24 × 36 palců, ale čím je klec či voliéra větší, je lepší. Amazónci mohou trochu napodobovat mluvení, ale obvykle napodobují jiné zvuky, například budík, detektory kouře, zvuky mikrovlnné trouby, smích, alarm u auta, jiné papoušky nebo pískání. Někdy amazónci kombinují některé zvuky, které slyšeli, a vytvářejí tak vlastní.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Black-headed parrot na anglické Wikipedii.

  1. The IUCN Red List of Threatened Species 2021.3. 9. prosince 2021. Dostupné online. [cit. 2021-12-27].
  2. Amazónek černotemenný (Pionites melanocephala) – Ararauna.cz. www.ararauna.cz [online]. [cit. 2018-01-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]