ACTS (přepravní systém)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Překládka kontejnerů
Plošinový vůz s kontejnerem ACTS

ACTS (zkratka z německého Abroll-Container-Transport-System) je přepravní systém pro kombinovanou dopravu silnice-železnice. V rámci tohoto systému jsou používány speciální odvalovací kontejnery, které jsou přepravovány na speciálních železničních vozech nebo na automobilových nosičích.

Kontejnery[editovat | editovat zdroj]

Existuje asi 30 základních typů kontejnerů pro tento přepravní systém. Tyto kontejnery musí splňovat tyto základní rozměry: délka 5 950 mm, šířka 2 500 mm, výška maximálně 2 500 mm).

Nejčastěji jsou kontejnery používány pro přepravu sypkých substrátů. Základní typy těchto kontejnerů jsou kontejnery otevřené (též valníkové) a uzavřené (též kontejnery skříňového typu). Uzavřené kontejnery jsou vhodné v případě potřeby chránit přepravovaný substrát před povětrnostními vlivy. Naopak otevřené kontejnery se využívají v případě, že není potřeba substrát chránit, a výhradně také pro přepravu materiálů, které by se mohly v uzavřeném prostoru zničit hnilobou či plísní. Kontejnery však mohou být i nádržkové (cisternové), plošinové, izotermické, plachtové aj.[1]

Plošinový železniční vůz[editovat | editovat zdroj]

Kontejnery ACTS jsou po železnici přepravovány na čtyřnápravových plošinových vozech, které umožňují současnou přepravu až tří kontejnerů. Samotné kontejnery jsou na voze umístěny na otočných nosičích. Překládku kontejneru z/na tento vůz zabezpečuje automobilový překladač.

Automobilový nosič[editovat | editovat zdroj]

Tyto nosiče vznikají úpravou standardních nákladních automobilů. Jeden automobil může nést pouze jeden kontejner. Nástavba automobilu má zároveň funkci překladače, takže pro manipulaci s kontejnerem již nejsou nutná žádná další zařízení. K překládce kontejneru mezi automobilem a železničním vozem tedy stačí zpevněná plocha u koleje a jeden vyškolený řidič.

Automobilový překladač zároveň umožňuje sklopení kontejneru v úhlu 53-57 stupňů, takže může být použit pro vykládku substrátu z kontejneru.

Vozy s kontejnery ACTS společnosti OKD, Doprava

Kontejnery ACTS v Česku[editovat | editovat zdroj]

V Česku provozovala tento přepravní systém zatím (2018) pouze společnost Advanced World Transport (dřívějšá název OKD, Doprava), která byla zároveň největším operátorem systému ACTS ve střední Evropě.[2][3] Pro přepravu těchto kontejnerů používá upravené automobily Scania a Tatra a železniční vozy řady Slps (vznikly přestavbou z českých vozů Sps a rakouských vozů Gabs).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Abroll kontejnery – typy kontejnerů a jejich výhody [online]. [cit. 2015-12-02]. Dostupné online. 
  2. Kombinovaná doprava [online]. Skupina AWT [cit. 2015-12-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-12-08. 
  3. CEMPÍREK, Václav. ACTS se uplatňuje v přepravě odpadů. ekonom Logistika [online]. Economia, a.s., 29. 3. 2018 [cit. 2023-07-29]. Dostupné online. ISSN 2787-9380. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]