Landquart (řeka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Landquart
Landquart poblíž obce Malans
Landquart poblíž obce Malans
Základní informace
Délka toku38 km
Plocha povodí615 km²
Průměrný průtok24,3 m³/s
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
ŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko (Graubünden)
Úmoří, povodí
Rýn (Švýcarsko)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Landquart je řeka v povodí Rýna v kantonu Graubünden ve Švýcarsku. Délka toku činí 38 km (včetně nejdelší zdrojnice, potoka Vereinabach, celkem 54 km). Je pravým přítokem Alpského Rýna a odvodňuje údolí Prättigau.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Vznik[editovat | editovat zdroj]

Vznik Landquartu - soutok Vereinabachu (dole) a Verstanclabachu (vpravo)

Landquart vzniká v masivu Silvretta v nadmořské výšce 1340 metrů soutokem potoků Vereinabach a Verstanclabach.

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Po svém vzniku Landquart teče zpočátku západním směrem přes pastviny, míjí Monbiel a po asi 5,5 kilometrech se dostává do vesnice Selfranga, která leží v široké kotlině a patří k politické obci Klosters, kde se k němu po levé straně připojuje potok Stützbach přitékající z jihu.

Protéká obcí Klosters severozápadním směrem a poté se od severovýchodu západně od místní části Klosters Dorf přibírá potok Schlappinbach.

Následně nejprve míjí po pravé straně vesnici Mezzaselva a po levé straně obec Serneus, poté teče stále západněji kolem vesnice Saas in Prättigau a o něco později dosahuje obce Küblis, kde se do něj zprava vlévá potok Schanielabach. U osady Strahlegg (součást obce Fideris) se k ní zleva připojuje Arieschbach. Nyní protéká severoseverozápadním směrem kolem obce Jenaz a poté se k němu zleva připojuje potok Furnerbach u vesnice Pragg. U obce Schiers pak Landquart přibírá zprava Schraubach a na téže straně u obce Grüsch Taschinasbach. Krátce poté se k němu na druhé straně připojuje Schranggabach.

Landquart se nakonec vlévá zprava do Alpského Rýna z jihu u obce Landquart v údolí Alpského Rýna, která je po něm pojmenována, v nadmořské výšce 513 metrů. Její přibližně 38 km dlouhý tok končí asi 827 m pod pramenem, což jí dává průměrný sklon koryta kolem 22 ‰.

Povodí[editovat | editovat zdroj]

Ústí Landquartu do Alpského Rýna

Povodí řeky Landquart o rozloze 618 km² leží v Rétských Alpách a je odvodňováno Rýnem do Severního moře.

Hraničí s:

  • na severu a východě s povodím řeky Ill, která se vlévá do Rýna;
  • na jihovýchodě s řekou Inn, která se vlévá do Dunaje;
  • na jihu se Susascou, která se vlévá do Innu;
  • na jihozápadě Landwasser, který se přes Albulu vlévá do Zadního Rýna, a na severozápadě Landwasser, která se přes Albulu vlévá do Zadního Rýna.
  • na západě Plessur, který se vlévá do Rýna.

Povodí tvoří z 29,7 % zalesněná půda, z 37,5 % zemědělská půda, z 2,0 % zastavěné plochy a z 30,7 % neproduktivní půda (většinou hory).

Průměrná nadmořská výška povodí je 1793,6 m n. m., minimální nadmořská výška je 515 m n. m. a maximální nadmořská výška je 3233 m n. m.[1]

Přítoky[editovat | editovat zdroj]

Schraubach v obci Schiers

Nejdůležitějšími přítoky jsou Schanielabach, Schraubach a Taschinasbach.

Prättigau[editovat | editovat zdroj]

Prättigau je přibližně 40 km dlouhé údolí řeky Landquart. Nejvyšším bodem Prättigau je Verstanclahorn (3297 m n. m.).

Využití a doprava[editovat | editovat zdroj]

Na řece Landquart se až do roku 1870 plavilo dřevo a v letech 1889 až 1903 byly postaveny elektrárny v Klosters, Malans, Landquart a Grüsch. Následná výstavba vodních elektráren Küblis, Klosters a Schlappin na zakázku společnosti Bündner Kraftwerke AG (nyní Repower AG) v letech 1920 až 1927 měla pro region Prättigau velký hospodářský význam.

Mosty[editovat | editovat zdroj]

Bündelti Brücke v Klosters

Přes řeku Landquart vede přibližně 50 mostů, z nichž nejvýznamnější jsou most Landquartbrücke v Klosters, železniční most RhB-Landquartbrücke IV (příhradový most z předpjatého betonu) a Sunnibergbrücke. Během povodní v srpnu 2005 byla řada mostů odplavena nebo poškozena a musela být nahrazena.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Landquart (Fluss) na německé Wikipedii.

  1. Topographische Einzugsgebiete Schweizer Gewässer: Teileinzugsgebiete 2 km² [online]. [cit. 2024-05-18]. Dostupné online. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]