Diskuse ke kategorii:Trans lidé podle činnosti

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 15 dny od uživatelky Ina Pascal v tématu „Systém kategorií

Systém kategorií[editovat zdroj]

@R4dhexe, Ina Pascal, Sebrana, Ján Kepler, Kacir: Provedl jsem přesun několika střešních kategorií na názvy, které považuji za prostorově úspornější, trefnější (vzhledem k hlavním článkům Trans žena a Trans muž) a zároveň řekněme kulturnější (např.). Když se ale dívám na zdejší podkategorie, nabízí se několik úvah a možných řešení, proto bych je rád konzultoval:

  • Mají se u kategorií podle činnosti/povolání rozdělovat mužské a ženské kategorie? Zde máme třeba prozatím jen herečky a modelky, nikoli herce a modely. Oproti tomu máme ovšem společně osobnosti vědy (což se ale zdá být zcela ojedinělé a nestandardní). Je fakt, že u jiných kategorií podle činnosti se toto nezřídka rozlišuje a k mnohým činnostem/povoláním existují samostatně "ženské" kategorie, ačkoli u některých existuje dosud jen jedna společná "genericky maskulinní" kategorie. V případě trans lidí se nabízí možnost "zapadnout" do systému, anebo najít systém odlišný, bude-li mít opodstatnění. Např. v případě nebinárních lidí už by tohle binární členění bylo vyloženě protismyslné, ale trans lidé mi připadají ještě poměrně hraniční.
  • Bude stačit v pojmenování kategorie ono zkrácené "trans", nebo už by se tu mohlo ztrácet povědomí o tom genderovém významu? V sousloví trans muž a trans žena je celkem zjevné, že jde o gender, ale u trans herců*hereček a jiných činností/povolání už to tak zjevné být nemusí. Takže zkracovat, nebo rozepisovat? A pokud rozepisovat, tak včetně skloňování, anebo nesklonně? Ve výsledku tedy Trans/Transgender/Transgenderové herečky?
  • V obou předchozích otázkách by se pak nabízela i možnost řešící (specifickým způsobem) více věcí najednou v podobě pojmenování typu Trans lidé vědy / Trans lidé herectví / Trans lidé modelingu (případně pro lepší srozumitelnost ještě s předložkou: Trans lidé ve vědě / Trans lidé v herectví / Trans lidé v modelingu, v čemž nám mohou být inspirací i články jako Ženy ve fotografii, Seznam žen v českém filmu aj.). To by mohl být potenciálně dobrý systém právě pro nebinární osoby, ale nabízí se i otázka, jestli podle tohoto vzoru zakategorizovat i trans lidi. Na druhou stranu je otázkou, jestli pro skutečně všechny oblasti činností jsme schopni nalézt vhodné formulace. V současné době se i ti Nebinární lidé podle činnosti člení do "standardních" cis škatulek využívajících "generického maskulina" (a v souvislosti s hledáním řešení pro trans lidi pak můžeme najít a realizovat případnou změnu dosavadního systému i pro nebinární lidi).

Případně jsem otevřen i dalším myšlenkám, nápadům, úvahám... --Bazi (diskuse) 17. 5. 2024, 02:40 (CEST)Odpovědět

  • Vzhledem k (nejen) českému přístupu kategorizovat podle ženských a mužských kategorií, mně takové dělení kategorizace u trans lidí nevadí, samozřejmě u nebinárních (ani mužská, ani ženská identita) to nedává smysl. Na en wiki to tak mají, např. u herců: Cat:Transgender male actors a Cat:Transgender actresses
  • Neznám očekávanost, preferenci mezi „trans“ a „transgender“. Pokud by zjevná preference neexistovala, upřednostnil bych princip co nejkratšího pojmenování a tedy i bez možného skloňování (Trans herečky). V názvech kategorií bych použil „trans“, což je obecně srozumitelné pojmenování. Druhou přijatelnou volbou by bylo nesklonné „transgender“, bez komplikování názvů skloňováním (Transgender herečky).
  • Držel bych se výše zmíněné kategorizace, tedy preference Trans herci/herečky, případně Transgender herci/herečky, než Trans lidé herectví, což mi přijde při možnosti mít standardní kat. strom jako horší varianta.
Technická: Nevím, jestli máš nastavené notifikace u doručení pingů, ale při použití [[Wikipedita:Kacir|Kacir]] mi echo nepřišlo. Náhodou jsem "ping" zjistil v noci díky pohledu do této diskuse. Ostatním upozornění také nemusela dorazit; vhodné je použít šablony {{re|}} či {{U|}}.
--Kacir 17. 5. 2024, 19:41 (CEST)Odpovědět
Díky za připomínku. Protože v kurzech učím standardně VisualEditor, dávám už v editacích přednost jeho používání a stejně tak se v diskusním systému snažím využívat ty nástroje, které nabízí. Když už je tu tlačítko s funkcí "zmínit uživatele", využívám ho, abych se právě nemusel patlat se šablonami. Jestli z toho ale nefunguje vazba na upozornění, tak to je blbé. Aspoň dodatečně tedy ještě ping na @R4dhexe, Ina Pascal, Sebrana:, ať se můžou případně vyjádřit. --Bazi (diskuse) 17. 5. 2024, 19:58 (CEST)Odpovědět
@Bazi Díky za změny a za info. Na příspěvek jsem narazil náhodou, ping jsem neobdržel – zřejmě nějaká technická chyba... K věci samotné:
Kategorie jsou obecně věc, která mě tolik nezajímá, spíš mě z nich (a souvisejících diskusí) bolí hlava. Na základě iluze toho, že v kategoriích existuje nějaký systém, se pak neustále opakují diskuse o v zásadě stejných věcech. Na druhou stranu chápu, proč je to u trans lidí důležité a snaha nějaký systém vytvořit není asi úplně od věci. 1) Asi nemám vyloženě vyhraněný názor, co se rozlišování na mužské a ženské kategorie týče. Vzhledem k tomu, že u jiných kategorií často existují, bych v praxi ženské kategorie tak nějak z intuice zakládal. 2) Preferuji spíš "transgender X", je to jasnější, oproti "transgenderoví*é" zase častější (viz Google). 3) Ten nápad se změnou na "Trans lidé (v) X" je také zajímavý, na druhou stranu nevím, jestli je taková změna nutná. Co se týče nebinárních lidí, takovou změnu bych podpořil. --Ján Kepler (diskuse) 17. 5. 2024, 19:47 (CEST)Odpovědět
@Bazi: Zdravím a děkuji za iniciativu. Osobně se asi v názvu kategorií kloním k používání slova transgender. U stručnější varianty trans podle mě více hrozí nepochopení v různých kontextech a v různých částech čtenářstva (takoví trans vědci by možná někomu mohli evokovat nějakou interdisciplinaritu, případně transhumanismus, což už hrozí nebezpečnou záměnou transgenderu s kyborgismem), spousta lidí může navíc zkratku trans nevhodně číst jako transsexuální. Navíc mi zkrácená varianta s trans přijde na encyklopedii trochu moc slangová, ale to je jen asi můj subjektivní pocit.
Na vyjádření konkrétního genderu v názvu transgender kategorií asi nemám vyhraněný názor: osobně by mi přišlo asi lepší minimalističtější a k nebinárním transgender lidem inkluzivnější pojmenování Transgender lidé v X, na druhou stranu ale souhlasím s tím, že to není moc standardní řešení.
Pěkný víkend Vám i všem označeným :) --Ina Pascal (diskuse) 18. 5. 2024, 00:29 (CEST)Odpovědět