Šušanik

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatá
Šušanik
Mučednice
Úmrtíasi 475
Ibérské království
Svátek17. říjen
Uctívána církvemiArménská apoštolská církev
Gruzínská pravoslavná církev
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatá Šušanik či Zuzana († asi 475) byla dcera arménského vojevůdce Vartana Mamikonjana, manželka knížete Varskena a mučednice.

Život[editovat | editovat zdroj]

Informace o jejím životě pochází především z díla Mučednictví svaté královny Šušanik od jejího zpovědníka Jakuba Curtaveliho.

Roku 466 se její manžel postavil proti politice krále Vachtanga I. Gorgasaliho. Varsken hledal podporu u perského šáha Péróze I. V zájmu spojenectví se šáhem se zřekl křesťanství, přešel k zoroastrismu a slíbil, že svou manželku a děti převede ke stejné víře.

Po svém návratu se Varsken dozvěděl, že jeho manželka, která se o jeho rozhodnutí dozvěděla od poslů, neopustila mnišskou celu tři dny a stále se modlila. Varsken se ji násilím snažil dostat zpět do paláce a nakonec ji přesvědčili její příbuzní. O dva dny později Varsken uspořádal hostinu, na které se ji snažil přesvědčit k přijetí nové víry. Šušanik vše odmítala, proto ji surově zbil, spoutal a uvěznil.

Během půstu se Varsken vydal na tažení proti Hunům. Šušanik byla propuštěna a usadila se v mnišské cele poblíž chrámu. Když se její manžel vrátil a dozvěděl se o její oddanosti křesťanství, nechal ji mučit. Protože se mu nepodařilo přesvědčit svou ženu ke konverzi, rozhodl o jejím doživotním vězení.

Po sedmi letech vězení vážně onemocněla. Zemřela asi roku 475.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Святая Шушаник na ruské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]