Přeskočit na obsah

Portál:Vatikán

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Panoramatický pohled na baziliku sv.Petra a na svatopetrské náměstí
Portál Vatikán

Vatikán (Městský stát Vatikán, latinsky Status Civitatis Vaticanae) je ministát ležící uprostřed Říma na Apeninském poloostrově. Je nejmenším státem na světě o rozloze 0,44 km2, jeho hlavou je papež.

Státní znak

ZAJÍMAVOSTI

Víte že...

... Vatikán je nejmenším státem světa?
... na stavbě Baziliky svatého Petra se podíleli slavní umělci počínaje Michelangelem Buonarottim a Gianem Lorenzem Berninim konče?
... Vatikánská muzea jsou jedním z největších komplexů uměleckých sbírek na světě?

... Vatikán má vlastní banku, rádio, kuchyni, heliport a televizi?

OBRÁZEK

Západ slunce nad Gianicolem a Vatikánem.

Archiv

ČLÁNEK

Vatikánská lékárna (italsky Farmacia Vaticana) je jedinou lékárnou Městského státu Vatikán. Jedná se o jednu z nejlépe zásobených a nejvíce navštěvovaných lékáren světa. Denně zde nakupuje až 2000 zákazníků, z nichž až polovina přichází z italského území.
Vatikán (Vatikán)
Umístění Vatikánské lékárny

Potřeba soukromého dodavatele léčiv pro Svatý stolec vzrostla v období po sjednocení Itálie, kdy v letech 18701929 došlo k izolaci papežů ve Vatikánu. Tuto situaci později vyřešilo podepsání Lateránských smluv v roce 1929.
CELÝ ČLÁNEK

Archiv

PAPEŽ

Svatý Poncián (latinsky Pontianus, † 237 na Sardinii) byl 18. papežem katolické církve. Jeho pontifikát se datuje do let 230235.

Podle „Liber Pontificalis“ pocházel svatý Poncián z Říma a jeho otcem byl Calpurnius. O Ponciánově životě neexistují téměř žádné informace. Během jeho pontifikátu dospělo církevní schisma vyvolané Hippolytem pravděpodobně ke konci.


CELÝ ČLÁNEK

KATEGORIE

LATINA

Víte že…

INFORMACE

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Vatikán na Wikimedia Commons

SVATÝ MĚSÍCE

Svatý Romuald (it. Romualdo; lat. Romualdus; asi 952 Ravenna19. června 1027 Val di Castro) byl italský světec, mnich, poustevník, zakladatel kamaldulského řádu.

Narodil se okolo roku 952 v rodině vévody Sergia z Ravenny. V mládí žil nezřízeně a prostopášně. Ve společnosti štolbů, zbrojnošů a lovců vyrostl v jinocha nevázaného a nevědomého, jenž se věnoval výhradně zábavám a radovánkám. Miloval rytířské zápasy, honby a hry, hlučné pitky a styky s nemravnými ženami. Když mu bylo asi 20 let, neobyčejná událost dala jeho životu nový a neočekávaný směr. Jeho otec Sergius, muž náruživý a prchlivý, se pohádal o kus pozemku se svým příbuzným a vyzval ho na souboj. Jedním ze svědků duelu musel být i mladý Romuald, protože jinak by ho otec vyloučil z dědictví. V souboji Sergius svého soka zabil. Tato událost mladíkem otřásla a jeho svědomí mu od té doby vytýkalo, že je spoluviníkem hrozné vraždy.

Jeho svátek se slaví 19. června.


CELÝ ČLÁNEK

Pata

  • Z článků týkajících se obsahu portálu můžete na tento portál odkázat šablonou {{Portály|Vatikán}} umístěnou na konci článku těsně nad kategoriemi, resp. {{DEFAULTSORT:}}. V případě, že již článek odkazuje na jiný portál, přidejte odkaz abecedně do již vložené šablony {{Portály}}, viz návod.



Zakladatel: El Barto
Správce: Pasingr