Jaroslav Malý (vrah)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jaroslav Malý
Základní údaje
Datum narození20. století
Datum úmrtí1991
Rozsudekdoživotí
Oběť
Modus operandizastřelení
Počet obětí3
Období vražděníříjen 1986
Stát vražděníČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Místo vraždyPraha
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jaroslav Malý (? – 1991) byl český trojnásobný sériový vrah odsouzený v lednu 1989 k trestu smrti, který byl po sametové revoluci změněn na doživotní trest.

Trestná činnost[editovat | editovat zdroj]

V době páchání trestných činů bydlel v Litoměřicích.[1]

Dětství a mládí[editovat | editovat zdroj]

Kvůli problémům se zákonem byl již v dětství umístěn do dětského domova. Ve svých sedmnácti letech postřelil přímo v budově školy vzduchovou pistolí do břicha mistra, u něhož byl na učení.[2] Za tento čin byl odsouzen podmíněně odsouzen.[3] Odsouzen byl poté rovněž za napadení průvodčího ve vlaku. Kvůli jeho počínání došlo také k několika potyčkám s policií (dle soudu měl „urazit příslušníka SNB“).[4] Po spáchání celkem sedmi trestných činů byl nakonec odsouzen k třicetiměsíčnímu trestu odnětí svobody.[1][5]

Při pobytu ve vězení začal vůči těm, kteří jej v jeho očích za mříže uvrhli, plánovat pomstu.[6] Původně měl v plánu zavraždit soudkyni, která jej za jím spáchané trestné činy odsoudila.[7] Později dokonce uváděl, že si přál zavraždit nejen ji, ale také celou její rodinu, a byt, v němž žila, zapálit. Za každých deset měsíců trestu chtěl totiž zavraždit jednoho člověka.[3] Malý poté ovšem dostal informaci, že soudkyně, která jej odsoudila, zemřela. Přestože informace pravdivá nebyla, Malý jí uvěřil. Zvažoval ještě vraždu policisty, ke které nakonec nepřistoupil, neboť se obával, že by byl po jejím uskutečnění brzy dopaden.[3] V té době měl ovšem cítit tak silnou nenávist, že se rozhodl zabíjet alespoň náhodné lidi.[1]

Před činem si opatřil revolver v bytě, do něhož se vloupal se svými dvěma komplici.[8] Ke zbrani si poté vyrobil vlastní tlumič.[9]

První a druhá vražda[editovat | editovat zdroj]

Jako své první míst činu si 21. října 1986 vybral dům v Bělěhradské ulici v Praze.[1][8] Zazvonil na zvonek, na němž byl uveden někdo s vysokoškolským titulem, neboť nesnášel komunistický režim, a domníval se, že je tak větší šance, že zavraždí někoho, kdo jej podporuje. Poté, co zaklepal na domovní dveře mu je otevřela 55letá žena žijící v bytě. Ihned poté ji z bezprostřední blízkosti střelil do hlavy. Následně vstoupil do jejího bytu, v němž se nacházel její těžce nemocný jednasedmdesátiletý manžel.[8] Toho poté rovněž usmrtil. Smrtí manželů si ovšem nebyl zcela jistý a nakonec tak každého z nich ještě dvakrát střelil do hlavy. Nakonec celý byt ještě vykradl.[4]

Třetí vražda[editovat | editovat zdroj]

Jeho třetí obětí se poté o týden později stala jedenadvacetiletá matka. Po vstupu do bytu jejích rodičů v Ústí nad Labem, v němž zrovna byla na návštěvě, ji střelil. Malý přitom byt se svými dvěma komplici vyhledal právě proto, že v něm měl podle telefonního seznamu žít starší pár.[8][10] Po postřelení sice žena upadla do bezvědomí, ale byla stále naživu. Z bezvědomí se později probudila a Malého prosila o život s tím, že má malé dítě, načež ji Malý chladnokrevně několika výstřely popravil. Ještě předtím ji přitom svlékl do naha a svým činem se chlubil svým komplicům. Z bytu poté ukradl šperky a hotovost. Dítě (kojence) přitom nechal na živu. Po odchodu z bytu za účelem ztížit komukoliv dostat se do bytu vložil do zámku v domovních dveřích zápalku.[3] Později tělo své dcery našli její rodiče, kteří v bytě bydleli.[1]

Odsouzení[editovat | editovat zdroj]

Po brzkém dopadení byl za spáchání tří vražd v lednu 1989 odsouzen k trestu smrti.[3] Po dopadení svých činů nelitoval a uvedl, že „kdyby měl kulomet, tak zabije třeba sto lidí naráz.“ Trest smrti si měl navíc sám přát. Ve vazbě litoval jen toho, že uvěřil tomu, kdo mu sdělil, že soudkyně zemřela.[5][7] Držen byl rovněž v léčebně v Bohnicích, kde měl ovšem vůči ostatní pacientům být nepřátelský a vysmívat se jim. Vzhledem k tomu, že před jeho plánovaným uskutečněním došlo k sametové revoluci a následnému zrušení trestu smrti, byl rozsudek změněn na trest doživotní.[11] Během svého pobytu ve vězení měl poté napomoci k sebevraždě jednoho ze spoluvězňů.[4] Údajně mu měl odkopnout stoličku či jej zatáhnout za nohy tak, že si zlomil vaz.[1][8] Nakonec ve vězení spáchal sám v roce 1991 sebevraždu ještě před začátkem soudního řízení v tomto případu.[12] Údajně jej mělo před smrtí trápit revma.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f Vrah bez lítosti: Jaroslav Malý se nebál zastřelit matku kojence i bezbranné seniory. g.cz [online]. [cit. 2024-05-16]. Dostupné online. 
  2. Nejkrutější vrah v celém Československu – střelil matku novorozence přímo do hlavy! - MůjLife.cz [online]. 2023-05-13 [cit. 2024-05-16]. Dostupné online. 
  3. a b c d e MATOUŠKOVÁ, Katka. České krimi případy: Jaroslav Malý vraždil náhodně a bez slitování. Trestu smrti se ale nakonec vyhnul. frews.cz [online]. 2024-01-19 [cit. 2024-05-16]. Dostupné online. 
  4. a b c Dotyk | Přízrak osmdesátých let Jaroslav Malý: Oběti si vybíral podle titulů na zvoncích. www.dotyk.cz [online]. [cit. 2024-05-16]. Dostupné online. 
  5. a b REFRESHER. „Nedá se nic dělat, děvenko,“ řekl vrah a střelil mladou matku, která ho prosila o život. Toto jsou nejbrutálnější vrazi z Česka. refresher.sk [online]. [cit. 2024-05-16]. Dostupné online. (slovensky) 
  6. JEL. Podcast: Vraždy podle zvonku. Jaroslav Malý se počtem obětí před soudem kasal. Blesk.cz [online]. 2022-07-21 [cit. 2024-05-16]. Dostupné online. 
  7. a b PÁNEK, Čeněk Třeček, Jiří. Poslední odsouzený na smrt zabíjel i za mřížemi, katovi nakonec unikl. iDNES.cz [online]. 2016-10-22 [cit. 2024-05-16]. Dostupné online. 
  8. a b c d e Opilec Jaroslav Malý: Bojoval proti komunismu tím, že zabíjel lidi, které si vybral podle telefonního seznamu. Oběsil se ve vězení, protože měl revma | SECURITY MAGAZÍN. www.securitymagazin.cz [online]. [cit. 2024-05-16]. Dostupné online. 
  9. Křupne vaz a je konec. Vrah Malý si oběti vybíral podle titulu. nasregion.cz [online]. [cit. 2024-05-16]. Dostupné online. 
  10. KUBIŠTOVÁ, Pavla. Oběti si vybíral v telefonním seznamu, vzpomíná soudkyně brutálních vrahů. iDNES.cz [online]. 2016-04-10 [cit. 2024-05-16]. Dostupné online. 
  11. Poslední vykonaný trest smrti v Československu: Psychopatického vraha oběsili před 30 lety. Reflex.cz [online]. [cit. 2024-05-16]. Dostupné online. 
  12. DH. Nejkrutější vrah v Česku: Nedá se nic dělat, děvenko, řekl a střelil matku novorozence do hlavy. Blesk.cz [online]. 2020-10-24 [cit. 2024-05-16]. Dostupné online.