Ian D'Sa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ian Michael D'Sa
Základní informace
Rodné jménoIan Michael D'Sa
Narození30. října 1975 (48 let)
Původindický
ŽánryPost-hardcore
Alternative rock
Punk rock
PovoláníZpěvák, Kytarista, skladatel
NástrojeKytara, klavír, zpěv
Aktivní roky1993 – dosud
VydavateléAtlantic Records, Warner Music Canada
Členem skupinyBilly Talent
Příbuzná témataBilly Talent (dříve "Pezz"), Die Mannequin, Alexisonfire
Významný nástroj
Fender Stratocaster Fat Strat Deluxe
1962 Fender Jazzmaster
1952 Fender Telecaster Re-issue
1958 Gibson Les Paul Junior
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ian Michael D'Sa (* 30. října 1975) je kytaristou a zpěvákem kanadské punk rockové skupiny Billy Talent.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Ianova rodina pochází z indického státu Goa. On se však již narodil v Británii. Nepobyl zde však dlouho, když mu byly tři roky, přestěhovali se jeho rodiče do Kanady. Ian vyrůstal v Mississauze v provincii Ontario, kde se od svých 13 let učil hrát na kytaru.

V době, kdy chodil na střední školu Our Lady of Mount Carmel, založil v roce 1991 s několika spolužáky kapelu Dragonflower. Dva roky poté, co se Dragonflower rozpadli, založil další kapelu, jménem Soluble Fish, s níž nahrál pět demo singlů. Celkový soubor dostal název Nugget Sauses. Nakonec se na vysokoškolské show pro talenty v roce 1993 setkal s Benjaminem Kowalewiczem, Jonathanem Gallantem a Aaronem Solowoniukem. Zatímco pořád hrál v Soluble Fish, založil s nimi novou kapelu jménem Pezz. Hrál v obou kapelách současně a poté, co se Soluble Fish v roce 1996 rozpadli, přešel definitivně do Pezz. Během doby, kdy působil v kapele, vystudoval klasickou animaci na Sheridan College a získal zde z tohoto oboru diplom. Pracoval poté jako animátor na televizních seriálech jako jsou Angela Anaconda, Birdz a na 3D IMAX filmu Adventures. V roce 2000 skupina po soudním sporu změnila své jméno na Billy Talent, které si udržela až do dnešních dnů. Námětem se stala postava z filmu Hard Core Logo od Bruce McDonalda.

Práce mimo kapelu[editovat | editovat zdroj]

D'Sa se společně s Gavinem Brownem podílel na produkci druhého alba skupiny Billy Talent ("Billy Talent II"). Navrhl a upravil design pro obaly CD jejich druhého alba. Zčásti spolupracoval na klipu pro píseň "Fallen Leaves", za nějž byla skupina oceněna cenami pro Nejlepší video a Nejlepší rockové video na MuchMusic Video Awards z roku 2007.

Byl zapojen do projektu "Song for Afrika", který měl seznámit kanadskou mládež se závažností pandemie AIDS v Africe. Hrál na kytaru a objevil se i na videu pro danou píseň. V červenci roku 2007 strávil 10 dnů v Keni, kde se podílel na dokumentárním filmu o projektu "Song for Afrika".

Ian je také znám svými neočekávanými výstupy na několika Alternative a Punk Acts Live Shows. Několikrát byl hostem-zpěvákem na různých show pořádaných Alexisonfire. V rámci propagace známé písně "Pain for Pleasure" se jako hostující kytarista jednorázově přidal ke kapele Sum 41. V roce 2006 také hostoval v jedné show s britskou kapelou Reuben.

Očekává se, že by se měl jako host podílet na druhém studiovém albu skupiny The Operation M.D., jež má být vydáno v červenci 2009.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ian D'Sa na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]