Veronika Rubínková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Veronika Rubínková. Samota Christlhof.

Veronika Rubínková (* 16. května 1980, Praha) je česká autorka a publicistka. Narodila se v Praze, ale od roku 1981 žije na Šumavě, odkud pochází i její rodina. V minulosti pracovala jako vedoucí Muzea Dr. Šimona Adlera, které je pobočkou Muzea Šumavy. Od roku 2023 je na volné noze, a kromě psaní se věnuje podnikání. Vydala celkem šest knih. Poslední Samota Christlhof (MOBA. 2021) je jejím prvním románem z připravované trilogie.

Život[editovat | editovat zdroj]

Její rodina má dlouholeté kořeny v Sušici a Dobršíně. Další část rodiny pochází z moravského Čebína. Dětství prožila v šumavském Anníně, kde se v ní probudila láska k přírodě a tajemnu. Často navštěvovala kostel sv. Mořice s tužkou a blokem v ruce, kde ve stínu prastarých stromů psala své první příběhy. Zájem o tajemná místa přenesla na papír v pěti knihách, které se této tématice věnují. Často se také toulala v okolí Čachrova, kde sbírala informace o stavení Christlhof (Pohádka), o němž pojednává její první román. Je přispěvatelkou do časopisu Vítaný Host na Šumavě, kde publikuje články a rozhovory. Je vdaná, má dvě dospělé děti.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Psát začala už v útlém dětství, poté publikovala na různých literárních serverech. Její první dílo vyšlo knižně v roce 2006 v nakladatelství Listen, kdy přispěla povídkou do souboru Leonardův kabinet.

  • Šumava tajemná Plot.2009 – Prvotina, kterou autorka vydala v roce 2009 vypráví několik příběhů o záhadných místech a bytostech ze šumavských legend. ISBN 978-80-7428-016-0.
  • Šumava ještě tajemnější Plot 2010. – Po úspěchu první knihy vydala druhý díl věnující se záhadným a tajemným místům na Šumavě. ISBN 978-80-7428-051-1
  • Prokletá místa Čech a Moravy Plot. 2011. – V pořadí třetí kniha autorky. Pojednává o prokletých místech České republiky a zkoumá historické události, které se zde odehrály. ISBN 978-80-7428-082-5
  • Tajemné síly Čech a Moravy (2015) – Soubor příběhů o záhadných místech a bytostech, o kterých vyprávějí legendy. ISBN 978-80-7428-270-6
  • Prokletá a tajemná místa Čech a Moravy (2018) – Další díl o záhadných a tajemných místech České republiky. ISBN 978-80-271-0647-9
  • Samota Christlhof (2021) – Mysteriózní historický román psaný ve třech časových rovinách, ve kterém hlavní hrdina Julius Živný, potomek jednooké Mathildy a první poštmistrové v Čachrově, zkoumá dávné tajemství prokletého stavení s poetickým názvem Pohádka (Christlhof). Postupem času objevuje děsivé souvislosti, které vedou hluboko do minulosti. V dalším časovém úseku se na prahu třicetileté války odehrává příběh krásné schovanky Marie, která byla jako dítě nalezena na Christlhofu. Poté, co je odsouzena za čarodějnictví utíká zpět na Christlhof společně se svým poručníkem Zachariášem, majitelem tvrze v Březí. Třetí line příběhu se soustředí na působení známého sériového vraha Ivana Roubala, který Christlhof obýval v devadesátých letech. ISBN 978-80-243-9425-1

Povídky[editovat | editovat zdroj]

Autorka přispěla povídkami do povídkových souborů nakladatelství Listen pod jménem Veronika Huťková.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Po stopách záhad a přízraků na Šumavě se vydává mladá začínající autorka Veronika Rubínková ze Sušice ve své literární prvotině Šumava tajemná, která se právě objevila na pultech knihkupectví v regionu. Klatovský deník.cz [online]. 2009-11-21. Dostupné online.

Modřínová. Jana. Recenze. Vraždami opředená samota Christlhof. Knižní - díra.cz [online]. 2023-09-01. Dostupné online.

Slouková. Recová Danilela. Tajemství šumavských hvozdů. Recenze: Veronika Rubínková - Samota Christlhof. Vaseliteratura.cz [online]. 2022-03-07. Dostupné online.

Mišůnová. Janka. Veronika Rubínková - Prokletá a tajemná místa Čech a Moravy. Kritiky.cz [online]. 2018-03-20. Dostupné online.

Dobrovolná. Kateřina. Prokletí, nešťastné události i pobyt sériového vraha. Statek Pohádka dodnes budí smíšené pocity. Plzen.rozhlas.cz [online]. 2002-07-27. Dostupné online.

Česká televize. Sama doma. Záhadná místa ČR - Býčí skála a 9 Křížů. 2018-03-21. Dostupné online.

Česká televize. Sama doma. 2018-03-20.Záhadná místa - Obří hrad, Veselíčko a Rosa Coeli. Dostupné online.

Česká televize. Sama doma. 2018-03-19.Záhadná místa - Slunovratné kameny a Krvomlýn + anketa. Dostupné online.

Vltava rozhlas. Nové knihy. Dostupné online.

Český rozhlas.Samota Pohádka (Christlhof). Facebook

Český rozhlas. Zločiny staré Plzně. Roubal rád používal automobily zavražděných obětí. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Veronika Rubínková v Databázi knih

Veronika Rubínková v ČBDB

Veronika Rubínková v Academia.edu

Goodreads.com - autor Veronika Rubínková - informace a recenze v Aj

Web autorky https://www.prokletamista.cz/