Securitate

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Securitate
PředchůdceSiguranța
Vznik1948
Zánik1990
SídloBukurešť, Rumunsko
Souřadnice
LídrIulian Vlad
Mateřská organizaceMinistry of Internal Affairs
Počet zaměstnanců11 000
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Securitate (rumunsky: Bezpečnost, oficiální název Departamentul Securității Statului) byla rumunská státní tajná policie. Současně plnila také úkoly špionáže a kontrašpionáže. V poměru k počtu obyvatel Rumunska byla největší tajnou službou v bývalém socialistickém bloku. V roce 1990, před svým zánikem, měla podle odhadu 40 000 oficiálních, ale až 400 000 neoficiálních spolupracovníků.

Zřízena byla rozkazem 221/30 ze dne 30. srpna 1948 Baza legislativa a regimului de munca fortata [online]. [cit. 2024-04-11]. Dostupné online. </ref> k „ochraně demokratických vymožeností a zajištění bezpečnosti lidové republiky proti vnějšímu i vnitřnímu nepříteli“. Fakticky její struktury fungovaly už od roku 1944, kdy komunisté infiltrovali rumunské ministerstvo vnitra.

Prvním ředitelem se stal generál NKVD Gheorghe Pintilie (rodným jménem Panteleimon Bondarenko), rezident OGPU v Rumunsku.[1] Skutečná moc byla v rukách dvou sovětských generálů: Alexandra Nikolského a Vladimira Mazury. Původní počet příslušníků Securitate byl přibližně 4600 osob.

V roce 1951 se počet příslušníků zpětinásobil, současně s eskalací třídních bojů v Rumunsku. Na podnět Komunistické strany Rumunska Securitate začala odstraňovat protivníky režimu. Zřizovala pro ně vězeňské tábory, kde byli většinou popravení. V roce 1964 vláda vyhlásila všeobecnou amnestii a přibližně 10 000 osob bylo propuštěno z táborů. Po této amnestii začala Securitate ve velkém využívat občany Rumunska jako informátory. Posledním ředitelem Securitate byl jeden z nejbližších spolupracovníků Nicolae Ceusesca, generál Iulian Vlad. Ten byl po rumunské revoluci odsouzen k trestu 3 let odnětí svobody.

V 80. letech 20. století začala Securitate masivní kampaň potlačování nepokojů v zemi. V roce 1989 s pádem režimu Nicolaea Ceausesca zanikla také Securitate.

Ředitelé Securitate[editovat | editovat zdroj]

Ředitelé Securitate (Șef al Departamentului Securității Statului) byli také státními tajemníky a náměstky ministra na ministerstvu vnitra:

Po roce 1989[editovat | editovat zdroj]

Po roce 1991 rumunský parlament reorganizoval zpravodajské služby, z nichž vznikly:

  • SRI (rumunsky: Serviciul Român de Informaţii) – kontrarozvědka
  • SIE (rumunsky: Serviciul de Informaţii Externe ) – zahraniční rozvědka
  • SPP (rumunsky: Serviciul de Protecţie şi Pază) – bezpečnost vysokých úředníků
  • STS (rumunsky: Serviciul de Telecomunicaţii Speciale) – technické zpravodajství
  • Gendarmerie (Jandarmeria Română)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]