Lokální multiplikátor

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Lokální multiplikátor je ekonomický ukazatel, který popisuje míru lokalizace místní ekonomiky (obce, regionu) a popisuje oběh financí ve vymezeném území.

Použití[editovat | editovat zdroj]

Multiplikátor je obecný ekonomický koncept, který definuje tok peněz ve vymezeném území. Pomocí lokálního multiplikátoru lze popsat příspěvek jakéhokoli ekonomického subjektu k oběhu financí v místní ekonomice.

Koncept multiplikátoru byl vytvořen v 18. století a zpopularizován ve 20. století britským ekonomem Johnem Maynardem Keynesem. Multiplikátor je využíván ke studiu národní ekonomiky, např. vlivu vládních výdajů. Londýnský think-tank New Economics Foundation multiplikátor upravil tak, aby se dal používat pro sledování role malé organizace, podniku nebo obce v místní ekonomice.[1]

Lokální multiplikátor 3 (LM3)[editovat | editovat zdroj]

Lokální multiplikátor 3 zachycuje oběh peněz ve vymezeném území ve třech úrovních:

  • úroveň 1: výdaje (V1) zkoumaného subjektu (S1)
  • úroveň 2: výdaje zkoumaného subjektu, které jsou utraceny místně (V2), tj. dodavateli (S2), kteří sídlí ve vymezeném území
  • úroveň 3: výdaje dodavatelů S2, které jsou utraceny ve vymezeném území (V3).

Lokální multiplikátor 3 je pak dán vztahem:

Rozsah hodnot ukazatele LM3 je mezi 1 (žádný přínos) až 3 (všechny výdaje ve vymezeném území).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kutáček, Stanislav (ed.): OPEN SPACE o lokálních ekonomikách a udržitelném rozvoji. Sborník ze semináře. Trast pro ekonomiku a společnost, 2007.. www.thinktank.cz [online]. [cit. 2007-08-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-08-21.