Franz Eybl

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Franz Eybl
Autoportrét (kolem 1840)
Autoportrét (kolem 1840)
Narození1. dubna 1806
Vídeň
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí29. dubna 1880 (ve věku 74 let) nebo 1880 (ve věku 73–74 let)
Vídeň
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Místo pohřbeníVídeňský ústřední hřbitov
Alma materAkademie výtvarných umění Vídeň
Povolánímalíř a litograf
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Autoportrét, litografie, 1844

Franz Eybl také Adolf Eybl, Eybel nebo von Eybel (1. dubna 1806 Vídeň29. dubna 1880 Vídeň), byl rakouský malíř a litograf, především portrétista vídeňského dvora, rakouské a uherské šlechty, poslanců říšského parlamentu a osobností kultury Rakouské monarchie. Podobně jako Josef Kriehuber byl vyhledáván pro fotografickou přesnost tváří portrétovaných osob. Dochovaly se dvě desítky maleb a kolem 300 grafických portrétů, které často sám kreslil na papír (méně často namaloval) a pak převedl do litografie. Až do nástupu fotografie byl vůdčím vídeňským grafikem tohoto oboru. V oboru měšťanské žánrové malby bývá řazen společně s Georgem Waldmüllerem k čelným rakouským mistrům doby předbřeznové.[1]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Gumpendorfu, (tehdy předměstí Vídně, připojenému k městu až roku 1850). V roce 1816, tedy ve věku 10 let již byl přijat na Akademii výtvarných umění ve Vídni, která ještě nebyla vysokou školou a sídlila u sv. Anny. Nejprve nastoupil k Josefu Klieberovi do kovozpracovatelské a brusičské školy, poté v roce 1817 přešel na malbu k Josefu Mössmerovi do krajinářské třídy a v letech 1820–1823 studoval kresbu podle antických modelů u Johanna Baptisty Lampiho mladšího a Franze Cauciga (1755–1828). V roce 1828 uzavřel studium historické malby u Johanna Petra Kraffta. V roce 1825 obdržel Gundelovu cenu a v roce 1828 Lampiho cenu.

V roce 1830 se oženil s Antonií Jordanovou. Roku 1843 byl přijat za řádného člena Vídeňské akademie, od roku 1853 se stal druhým kurátorem Císařské obrazárny v paláci Belvedere (nynější Rakouská galerie), od roku 1857 byl jejím prvním kurátorem a od roku 1867 také vyučoval v tamním restaurátorském ateliéru, který založil Eduard von Engerth. Měl rád hudbu a hudebníky, což promítl do idylických portrétů, například Josefa Haydna, nebo Wolfganga Amadea Mozarta.[2]

Zemřel ve svém služebním sídle v paláci Belvedere. Byl pohřben v čestném hrobě na Vídeňském ústředním hřbitově (skupina 17 C, řada 1, č. 6). V roce 1933 po něm byla pojmenována ulice Eyblweg ve Vídni-Leopoldau.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Maloval žánrové kompozice, zátiší a portréty, zprvu romantické, stylizované v intencích biedermeieru. Od svého učitele Lampiho se naučil přesné charakteristice tváří, oděvů a materiálů, v jasném světle; často k portrétu připojoval charakteristické květiny. Někdy portrétoval osobu v jejím domácím prostředí. Vyhledával pozoruhodné tváře i mezi chudými venkovany či žebráka. Žánrové prostředí komponoval po vzoru svého učitele Petra Kraffta.

Oproti tomu litografické portréty prováděl většinou jako oficiální zakázky, v daleko větším množství než olejomalby. Vydával je často v tiskárně Johanna Rauha, tiskly se také v barevných verzích (chromolitografie) a v tematických albech, například Velitelé rakouské armády, nebo Ženy a děti. V Čechách patřily k oblíbeným jeho pozdní portréty maršála Radeckého.


Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Eybl, Franz. Austria-Forum [online]. [cit. 2022-07-07]. Dostupné online. (německy) 
  2. Biographisches Lexikon des Kaisertums Österreich (1858). www.literature.at [online]. [cit. 2022-07-07]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]