Zlatica (Podgorica)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hlavní silnice.

Zlatica (v cyrilici Златица) je lokalita/místní část v hlavním městě Černé Hory, Podgorici. Leží na severovýchodním okraji města, obklopuje hlavní silnici, která směřuje z Podgorici směrem ke Kolašinu a dále do Srbska (Bulevar Vilija Branta). Lokalitu vymezuje ulice Nikoly Tesly z jižní strany, trať Bělehrad–Bar ze strany západní a ulice Orjenska z východu.

Místní část je oblíbená díky parku (Zlatička šuma – Zlatický les). Svůj název má podle klášteru Zlatica, který se v blízkosti nachází.

Zástavbu zde tvoří především nízké rodinné domy a kromě toho se zde nachází i velká část restaurací a dalších obchodů okolo hlavní silnice. Na severním okraji Zlatice začíná dálnice A1 směrem na sever země. Zlatica má jen jedinou základní školu. Stojí zde také poliklinika (srbsky dom zdravlja).[1]

Městskou dopravu se zbytkem Podgorici zde zajišťují autobusy.[2] Železniční trať není k tomuto účelu využívána a zastávka se zde nenachází.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. U Domu zdravlja na Zlatici otvorena nova služba pedijatrije. vijesti.me [online]. [cit. 2024-02-12]. Dostupné online. (srbsky) 
  2. (FOTO) Stanovnici periferije zapostavljeni: Smokovac bez autobusa. dan.co.me [online]. [cit. 2024-02-12]. Dostupné online. (srbsky)