Wikipedista:Ludvík Prokopec

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jaderná baterie[editovat | editovat zdroj]

Jaderná baterie do notebooku nebo telefonu, která vydrží do konce jeho životnosti, je stále v nedohlednu.Tato baterie může napájet například senzory a měřící zařízení v těžko přístupných místech. Jaderné baterie nejsou principiálně ničím novým. Již před padesáti lety byly nukleární baterie využity pro napájení kardiostimulátorů (přístroj využívající se k léčbě poruch srdečního rytmu).  Nukleární baterie téměř vymizely kvůli vzniku levnější, efektivnější a bezpečnější lithium-iontové baterie.

Složení a využití[editovat | editovat zdroj]

Tato baterie se skládá z platinyoxidu titaničitého a skla. Baterie se používají v kosmu, pod vodou a na jiných odlehlých místech,kde potřebují lidé dlouhou životnost baterií. 

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jihokorejci vyrobili první prototyp baterie na jadernou energii v roce 2013. 

„Isotope-Solid-State Hybrid Battery“ je založen na radioizotopu [Nikl -63, poločas rozpadu 100 let], ke kterému je přidána polovodičová ovládací deska.

 Prodej[editovat | editovat zdroj]

Společnost jménem CityLabs uvedla do prodeje baterii NanoTritium. Ta k tvorbě elektrického napětí využívá rozpadu radioaktivního prvku. Na rozdíl od jaderných elektráren ale nevzniká při tomto procesu teplo, takže baterie nepotřebuje chlazení a vejde se na špičku prstu. Za tuto baterii zaplatíte 3 500 až 4 500 dolarů, na české koruny zhruba okolo 100 000,- Kč.

Zajímavost[editovat | editovat zdroj]

Diamantovo-nukleární baterie[editovat | editovat zdroj]

Tyto baterie mají dodávat energii celých 5730 let. Také jde o jedno z možných využití radioaktivního odpadu.

Výsledná baterie není o nic víc radioaktivní než třeba banán, a to i díky vybranému uhlíku 14. Ten má vydávat záření, jež je velice snadno absorbováno pevnými materiály, takže uvnitř diamantu nepředstavuje žádné nebezpečí. Nevýhodou těchto baterií je jejich nízký výkon, ale i tak by mohly být velice dobře použitelné.

Zdroje:[editovat | editovat zdroj]

http://technet.idnes.cz/nuklearni-baterie-nanotritium-jsou-v-prodeji-fah-/tec_technika.aspx?c=A120828_121615_tec_technika_nyv

http://www.mobilmania.cz/bleskovky/bateriova-revoluce-nuklearni-baterie-vydrzi-10-let-na-jedno-nabiti/sc-4-a-1332932/default.aspx

http://www.hybrid.cz/jaderna-baterka-s-vydrzi-288-let