Přeskočit na obsah

Wikipedista:Loginstity1/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Crhov
Chybí zde svobodný obrázek
Lokalita
Charaktervesnice
ObecŠtíty
OkresŠumperk
KrajOlomoucký kraj
Historická zeměMorava
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíCrhov (4,56 km²)
Nadmořská výška490 m n. m.
PSČ789 01
Crhov
Crhov
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.

Crhov (německy Cerhof) je vesnice spadající pod město Štíty v okrese Šumperk v olomouckém kraji. Leží v Zábřežské vrchovině asi 3,5 km jihozápadně od Štítů, na samé západní hranici šumperského okresu. K roku 2001 zde žilo 118 obyvatel.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Crhov se v pramenech připomíná poprvé roku 1358. Už před rokem 1431 patřil k Šilperskému statku, s nímž přešel r. 1624 k lichtenštejnskému panství Ruda. Podle lánového rejstříku z roku 1677 tu bylo 18 usedlých.  Do roku 1834 vzrostl počet obyvatel na 526 a počet domů na 89. Byla zde dědičná rychta a docházel sem učitel ze sousední Cotkytle; samostatná obecná škola zde vznikla až r. 1864.

Po zrušení patrimoniální správy připadl Crhov k obvodu okresního soudu v Šilperku a hejtmanství v Zábřehu. Obyvatelstvo se nemohlo uživit z chudých kamenitých polí, a proto se věnovalo domácké výrobě, zejména dřevěného nářadí, kartáčových prkének a nitěných knoflíků. Větším závodem tu byla jen pila, která zůstala v provozu  i po roce 1945. Bída zdejších lidí a zvláště pak využívání dětských rukou při obšívání nitěných knoflíků byly kritizovány v dobové publicistice. Za druhé světové války zde bylo aktivní protinacistické odbojové hnutí, z něhož nakonec vyrostla menší partyzánská skupina; ta se podílela, i obětmi na životech, na ozbrojeném střetnutí s ustupujícími německými vojáky u Cotkytle 7. května 1945.

Zemědělské družstvo se v této horské vsi rodilo v padesátých letech pod velkým nátlakem a nemělo naději na větší úspěch, takže bylo v roce 1964 začleněno do komplexu Státního statku ve Štítech. Zdejší jednotřídní škola byla nakonec zrušena a z veřejných zařízení zůstal jenom obchod a hostinec.[1]

 

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

  • Pomník Obětem 1. a 2. světové války

Kulturní akce[editovat | editovat zdroj]

  • Crhovská chasa - Crhovská chasa je spolek jenž se podílí na společenském a kulturním životě, který se aktivně podílí na kulturním a společenském životě v části Crhova a Štítů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MELZER, Miloš; SCHULZ, Jindřich. Vlastivěda šumperského okresu. Šumperk: Okresní vlastivědné muzeum: Šumperk: Okresní vlastivědné muzeum, 1993. ISBN 80-85083-02-7.