Přeskočit na obsah

Wikipedista:Fabav/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Thinking processes[editovat | editovat zdroj]

Thinking processes pomáhají strukturovat informace, které známe, do snadno identifikovatelných závislostních vazeb a vedou nás k vyhledání informací, které nemáme, ale víme, že je potřebujeme.[1]

Svými grafickými nástroji umožňují snadný přehled i ve velmi komplikovaných systémech, byly využity pro nalezení příčiny havárie[2] raketoplánu Challenger.

Thinking processes byly vytvořeny panem E. M. Goldrattem, později rozšířeny panem H. W. Dettmerem, pro detailní prozkoumání řešeného systému závislostí příčina-důsledek a pro logicky správné zodpovězení základních otázek:

  • Jaký je požadovaný standard?
  • Co změnit?
  • Na co to změnit?
  • Jak to změnit?      

Thinking Processes lze využít i pro další otázky:[3]

  • Proč měnit?
  • Jak udržovat v chodu proces trvalého zlepšování podle TOC (POOGI - Process of OnGoig Improvement)? E. M. Goldratt nazval své revoluční trvalé zlepšování jako OnGoing Improvement, aby jej odlišil od běžného Continuous Improvement).[4]

Thinking Processes jsou sadou šesti nástrojů pro objektivně logicky správné a komplexní řešení různých problémů v systémech vazeb příčina-důsledek.

  1. Intermediate Objectives Map - Mapa dílčích cílů
  2. Current Reality Tree - Strom současné reality. Slouží pro nalezení skutečné kořenové příčiny nežádoucích jevů.
  3. Future Reality Tree - Strom budoucí reality. Umožňuje nalézt vhodné změny (injekce) pro dosažení požadované budoucnosti a nebo předpovědět chování systému po implementované změně.
  4. Evaporating Cloud - Odpařovací mrak/Diagram řešení konfliktů. Je vynikajícím nástrojem k Win-Win řešení i tzv. skrytých konfliktů, které nejenže způsobují zbytečné náklady, ale mohou náhle ohrozit existenci firmy (věci se dějí i bez našeho vědomí).
  5. Prerequisities Tree - Strom předpokladů. Identifikuje překážky a nezbytné kroky k jejich překonání pro dosažení  cíle. Kompletní strom může být snadno překlopen do projektového diagramu aktivit. DůvěryhodnýDigitálníArchív-PrerequisiteTree.png
  6. Transition Tree - Přechodový strom

Součástí jsou i pravidla pro udržení logiky (CLR - Categories of Legitimate Reservation), která tak ze Thinking Processes dělají opravdové logické nástroje. Ostatní nástroje pro analýzu logických problémů, včetně Diagramu příčin a následků (Ishikawa diagram), nejsou skutečnými logickými nástroji, protože neobsahují žádná pravidla pro dodržení správnosti logických vazeb[5], ale např. využívají často neobjektivní hlasování.[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DETTMER, H.; WILLIAM. Strategic navigation (A Systems Approach to Business Strategy). [s.l.]: [s.n.] ISBN 0-87389-603-3. S. 87. 
  2. http://goalsys.com/books/documents/CRT-ChallengerDisaster-v.2.pdf
  3. Thinking processes (theory of constraints). [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (anglicky) Page Version ID: 999705835. 
  4. GOLDRATT, Eliyahu M.; FOX, Robert E. The Race. [s.l.]: [s.n.] ISBN 0-88427-062-9. 
  5. DETTMER, H. William. The Logical Thinking Process: A Systems Approach to Complex Problem Solving. [s.l.]: American Society for Quality ISBN 978-0-87389-723-5. S. 31. 
  6. Lean Six Sigma Green Belt - Školení. ICG-Capability [online]. [cit. 2022-02-17]. Dostupné online. 

Externí zdroje[editovat | editovat zdroj]