Titia Bergsma

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Titia Bergsma
Rodné jménoTitia Bergsma
Narození13. února 1786
Leeuwarden
Spojené provincie nizozemskéSpojené provincie nizozemské Spojené provincie nizozemské
Úmrtí21. dubna 1821 (ve věku 35 let)
Haag
Nizozemské královstvíNizozemské království Nizozemské království
ChoťJan Cock Blomhoff
DětiJohannes Cock Blomhoff
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Titia Cock Blomhoff-Bergsma (13. února 1786 Leeuwarden2. dubna 1821 Haag) byla Holanďanka, která se svým manželem Janem Cockem Blomhoffem navštívila ostrov Dedžima v Japonsku. Byla první ženou ze západní civilizace, která navštívila Japonsko.

Život[editovat | editovat zdroj]

Byla dcerou E. H. Bergsma, člena Nejvyššího soudu v Haagu. V roce 1815 se provdala za Jana Cocka Blomhoffa, kterého poznala o několik let dříve. Dne 6. března 1816 se jim narodil syn Johannes. V letech 1809–1817 byl Jan Cock Blomhoff vedoucím skladu holandské továrny a mezitím byl jmenován jejím vedoucím. Manželé se rozhodli, že podniknou cestu do Japonska, i s jejich malým synem a jeho kojnou Petronellou Muns. Šlo o velmi výjimečný počin, neboť Japonsko bylo pod šógunátem Tokugava extrémně izolované od vnějšího světa. Holanďané a Číňané mohli do země pouze za účelem obchodu a ženám byl vstup zcela zakázán. Cesta jim trvala rok. Titia Bergsma směla vstoupit na ostrov s povolením guvernéra Nagasaki. Dorazili 16. srpna roku 1817. O pět týdnů později se o její přítomnosti dozvěděl šógun Tokugava Ienari, který nařídil, aby Titia a kojná Petronella Muns opustily zemi. Dne 4. prosince obě ženy odjely zpět do Holandska.

Titia Bergsma zemřela v roce 1821 údajně „ze žalu”, protože svého manžela již nikdy neviděla. Její manžel Jan Cock Blomhoff zůstal v Japonsku coby vrchní představitel Dedžimy 6 let. Vydělal zde jmění a do Holandska se vrátil v roce 1823. Zemřel 15. srpna 1853 v Amersfoortu.[1]

V umění[editovat | editovat zdroj]

Titia byla zvěčněna japonskými umělci a sochaři na 500 vyobrazeních. Její obrázky byly v Japonsku v 19. století natolik populární, že v prodejích překonaly všechny ostatní tisky. Vyobrazení Titii Bergsmy lze najít po celém Japonsku. Existují společnosti, které se specializují pouze na motivy Bergsmy. Říká se, že její obličej lze najít na 4 milionech kusů japonského porcelánu.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Titia Bergsma na nizozemské Wikipedii a Titia Bergsma na anglické Wikipedii.

  1. Bersma, str. 113

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • BERSMA, René. Titia: The First Western Woman in Japan. Amsterdam: Koninklijk Instituut Voor de Tropen, 2003. 168 s. ISBN 9074822533. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]