Přeskočit na obsah

Portál:Novověk/VYBRANÉ OSOBNOSTI

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
  • Arnold Böcklin (1827 - 1901) je považován za jednoho z nejvýznamnějších evropských umělců 19. století. Narodil se v Basileji v rodině obchodníka z hedvábím. Po studiu umění v předních evropských městech působil např. v Římě, Palermu či Mnichově. Obdivovány byly především jeho alegorické výjevy silně působící na emoce. Často se věnoval zobrazení smrti.
  • Henri Bergson (1859 - 1941), byl jedním z nejvýznamnějších francouzských filozofů přelomu 19. a 20. století a představitelem filozofie života vystupující proti tradici racionalistické a osvícenské filozofie. Ačkoliv psal pouze filosofická a esejjistická pojednání obdržel v roce 1927 Nobelovu cenu za literaturu.
  • Simon José Bolívar y Ponte (1783 - 1830) byl venezuelský generál a politik, jeden z předních představitelů jihoamerického boje za nezávislost vůči Španělskému království.
  • Carl Michael Bellman (1740 – 1795) byl švédský básník a hudební skladatel. Jeho básně a písně zahrnují pijáckou lyriku, lidové historky ze stockholmského života, parodie, společenskou satiru a nechybí ani vážné úvahy o smyslu lidské existence. Melodie jsou inspirovány francouzskými populárními melodiemi, lidovými popěvky a žalmy. Jeho nejznámějším dílem jsou Fredmanovy epištoly a Fredmanovy zpěvy.
  • Ali paša Tepelenský (1741 - 1822), albánsky Ali Pashë Tepelena, vládl Albánii coby části osmanského impéria zvané Rumélie. Narodil se nedaleko města Tepelene. Byl velmi dobrý válečník i stratég, známý svou velkou krutostí. Odrazil vpád Srbů do Černé Hory. Spojil se s Napoleonem a toto spojenectví porušil po Napoleonově tažení v Egyptě. Obratným manévrováním nakonec pod jeho vládu spadala prakticky celá Albánie a západní Řecko.
ArchivPřipravované