Pieter Oosterhuis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pieter Oosterhuis
Narození20. ledna 1816
Groningen
Úmrtí8. června 1885 (ve věku 69 let)
Amsterdam
Povolánífotograf
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pieter Haatje Pieterszoon Oosterhuis (Groningen, 20. ledna 1816Amsterdam, 8. června 1885) byl nizozemský průkopník fotografie. Vytvořil mnoho městských panoramat Amsterdamu, ale také průmyslové snímky vodních staveb a mostů.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Rozšíření mostu Dr. W. Hupkes Bridge, 1869

Oosterhuis byl vystudoval u svého otce jako malíř, ale v roce 1851 se prosadil jako daguerrotypický fotograf. Otevřel fotografické studio na Achterburgwalu v Amsterdamu a krátce nato na Voorburgwalu poblíž Spui.

Zpočátku Oosterhuis pořizoval hlavně portréty, ale koncem padesátých let 19. století začal jako první v Nizozemsku vyrábět stereoskopické fotografie a městské záběry pro komerční prodej. V 60. letech 19. století spolupracoval s fotografem Dirkem Niekerkem (1824–1881), s nímž v roce 1864 otevřel společné studio na Plantage Middenlaan. Později si Oosterhuis udělal jméno také snímky mostů a těžkého průmyslu, které tvořil na zakázku. Díky tomu je považován za prvního průmyslového fotografa v Nizozemsku. Pořizoval velkoformátové skleněné negativy a dosáhl vysoké kvality pracným procesem a velkým, obtížně manipulovatelným materiálem své doby. Jeho fotografie jsou pozoruhodné svou klasickou kompozicí, která měla kořeny v jeho malířském studiu.

V letech 1872 až 1880 byl Oosterhuis pokladníkem časopisu Amsterdamsche Photographen Vereeniging, který byl také vydavatelem časopisu Magazine for Photographie. U příležitosti mezinárodní výstavy Amsterdamsche Photographen Vereeniging Oosterhuis byl v roce 1877 oceněn zlatou medailí města Amsterdam. Zemřel v roce 1885, a ve fotografické společnosti poté pokračoval jeho syn Gustaaf.

Díla Oosterhuise lze nalézt v několika velkých nizozemských muzeích, včetně takových jako: Rijksmuseum, Scheepvaartmuseum, Tropenmuseum v Amsterdamu a Teylers Museum v Haarlemu. Je po něm také pojmenována ulice v Amsterdamu.

Amsterdam, městské scenérie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pieter Oosterhuis na nizozemské Wikipedii.


Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Pieter Oosterhuis; 1816–1885, monografie. Focus Publishing, Haarlem, 1993. ISBN 9065790551

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]