Petr Curko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mgr. Petr Curko
NarozeníKlatovy
Alma materJihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Povoláníučitel na základní škole
ZaměstnavatelZákladní škola
OceněníZlatý Ámos
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Petr Curko je český učitel přírodopisu a chemie na základní škole Blatenská v Horažďovicích. Během lockdownu a distančního vzdělávání v souvislosti s pandemií covidu-19 na sebe upozornil svými výukovými videi, která publikoval veřejně na svém kanálu na serveru YouTube, a která získala širokou popularitu.[1][2][3] Již v roce 2019 získal ocenění pro nejlepšího učitele chemie v anketě Zlatý Ámos;[1] za svou pedagogickou činnost v době pandemie pak získal druhé místo v soutěži pro inspirativní pedagogy Global Teacher Prize[2] a vyhrál anketu vydavatelství Economia Hvězdy výuky na dálku (kromě kategorie „Výuková videa“ se stal i absolutním vítězem).[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c HRONOVÁ, Zuzana. Učí na malé škole v Horažďovicích. Jeho výuková videa "sjíždí" celá republika. Aktuálně.cz [online]. 2020-11-28 [cit. 2021-08-04]. Dostupné online. 
  2. a b ŠRÁMKOVÁ, Jitka. Chemikář z Pošumaví je hvězdou YouTube. Videa s pokusy mají miliony zhlédnutí. iDNES.cz [online]. 2021-06-27 [cit. 2021-08-04]. Dostupné online. 
  3. Online výuka z něj udělala hvězdu internetu, své dětské diváky oslovuje „Dámy a pánové“. Rozhlas.cz [online]. Český rozhlas Plzeň, 2021-04-22 [cit. 2021-08-04]. Pořad Náš host. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]