Národní knihovna Koreje

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Národní knihovna Koreje
Hlavní budova Národní knihovny Koreje
Hlavní budova Národní knihovny Koreje
StátJižní KoreaJižní Korea Jižní Korea
PolohaSoul, Jižní Korea
Souřadnice
Další informace
Webové stránkywww.nl.go.kr a www.nl.go.kr/NE/main/index.do
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Národní knihovna Koreje, korejsky 국립중앙도서관, je veřejná knihovna, nacházející se v jihokorejském hlavním městě Soulu, a to přesněji v jeho městské části Banpo-dong.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Založena byla v roce 1945, do současného sídla se přestěhovala v roce 1988. Má ve fondech téměř 11 milionů knih, z toho je 1,3 milionu cizojazyčných.[1] Drtivou většinu z nich (přes 8 milionů) knihovna získala díky povinným výtiskům, jež požaduje jihokorejské zákonodárství. Dvě knihy jsou zařazeny na seznam Národních pokladů Koreje (obdoba Národní kulturní památky v ČR), jde o Sipchil sachan gogeum tongyo (Základy sedmnácti dynastických dějin) z roku 1412 a Dongui bogam (Zásady a praxe východní medicíny) z roku 1613.[2] V roce 2009 vznikla v rámci Národní knihovny nová Digitální knihovna.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Collection Statistics | National Library of Korea. www.nl.go.kr [online]. [cit. 2017-05-29]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-05-26. (anglicky) 
  2. Cultural Assets | National Library of Korea. www.nl.go.kr [online]. [cit. 2017-05-29]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-05-24. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]