Lejla Šarifová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lejla Šarifová
Lejlá Šarífí
Lajlo Šaripovová
Leila Scharifi
Základní informace
Narození21. ledna 1930[1]
Tádžická SSR
Sovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz
Původturkický
Úmrtí19. února 2024 (ve věku 94 let)
Düsseldorf
Žánryšlágr, folklór
Povolánízpěvák, herec
Aktivní roky50.–90. léta 20. století
OceněníPeople's Artist of the Tajik SSR (1965)
národní umělec Ázerbájdžánské SSR (1977)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lejla Šarifová (persky لیلا شریفی (Lejlá Šarífí)‎, tádžicky Лайло Шарифова, rusky Лайло Шарипова, ázerbájdžánsky Leyla Şəripova, uzbecky Laylo Sharifova, německy Leila Scharifi; 28. ledna 193019. února 2024[2]) byla íránská zpěvačka turkického původu, která strávila většinu své umělecké kariéry v exilu v sovětském Tádžikistánu.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodila se do rodiny podnikatele původem z tureckého Izmiru. Její matka pocházela z íránského Ázerbájdžánu. Vyrůstala v íránském Mašhadu. Jako začínající umělkyně podporovala s manželem íránského politika Muhammada Mosaddeka a jeho stranu Národního frontu. Po svržení Mosaddeka západními mocnostmi v roce 1953 utekla s manželem před stíháním do sovětského Tádžikistánu, kde si jejího pěveckého talentu všiml tádžický hudebník a tehdejší umělecký ředitel státního rozhlasu Fazliddin Šahobov. Se Šahobovem spolupracovala na popularizaci hudebního stylu šašmakom.

S rozmachem televize v šedesátých letech se stala jednou z nejpopulárnějších zpěvaček v Sovětském svazu. Její vystoupení doprovázela v prvé řadě populární tádžický hudební soubor Gulšan. Jejím dvorním skladatelem byl Zijodullo Šachidi (Зиёдулло Шахиди). Dále spolupracovala s Fajzullo Ansorím (Файзулло Ансори), Mirzo Turdonzodem (Мирзо Турсунзода), Abdulsalomem Dechotím (Абдусалом Дехоти) nebo uzbeckým skladatelem Mutalem Burhonovem.

V 70. letech však její hvězda začala pomalu uvadat z důvodů nové orientace tádžické populární hudby – tehdejší hudební představitelé jí nutili zpívat výhradně v tádžickém jazyce. Častěji proto jezdila do sousedního Uzbekistánu. V roce 1978 se přestěhovala do ázerbájdžánského Baku, kde nejvíce spolupracovala s orchestrem Jevgenije Živajeva, dále zpívala s hudebními soubory Chatira (Xatirə) nebo Dan ulduz (Dan ulduzu). Po smrti manžela počátkem 80. let dvacátého století ze Sovětského svazu emigrovala za dcerou do Německa. V roce 2020 oslavila v Düsseldorfu 90. narozeniny.[3]

Písně[editovat | editovat zdroj]

  • Muchabbat (Мухаббат)
  • Ej, mohi hindu (Эй, моҳи ҳинду)
  • Ošik budam, Lajli (Ошик будам, Лайли)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. www.leila-scharifi.de [online]. [cit. 2020-04-16]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-08-04. 
  2. Leyla Şəripova Almaniyada vəfat edib. qafqazinfo.az [online]. 2024-02-20 [cit. 2024-02-21]. Dostupné online. (ázerbájdžánsky) 
  3. Archivovaná kopie. rus.ozodi.org [online]. [cit. 2020-04-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-04-15. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Profil na nplg.gov.ge