Přeskočit na obsah

Lednicko-valtický hudební festival

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Logo Lednicko-valtického hudebního festivalu

Lednicko-valtický hudební festival je mezinárodní hudební festival, jehož jednotlivé koncerty a doprovodné programy se konají na zámcích, v saletech, kostelech i v zahradách Lednicko-valtického areálu v Jihomoravském kraji. První ročník festivalu se uskutečnil v roce 2016. Od října 2022 je festival součástí České asociace festivalů.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Do roku 2023 se uskutečnilo 8 ročníků festivalu. LVHF 2024 bude ročníkem devátým, inspirovaným zednářskou zahradou zámku Lednice. V dramaturgii LVHF poukáže i na výročí vstupu ČR do EU.[zdroj?]

1. ročník (2016)[2][editovat | editovat zdroj]

První ročník festivalu proběhl komorně – pouhé dva koncerty, jeden v lednické, druhý ve valtické zámecké jízdárně a hlavní hvězdou byl Václav Hudeček, který se od té doby na festival pravidelně vrací.

2. ročník (2017)[3][editovat | editovat zdroj]

Druhý ročník se zaměřil na dílo W. A. Mozarta a F. Schuberta, které velmi obdivoval architekt rodu Lichtenštejnů Josef Hardtmuth. Představily se soubory Pavel Haas Quartet, PhilHarmonia Octet Prague, Janáčkův komorní sbor či Barocco sempre giovane. Jako sólisté vystoupili Kateřina Javůrková, Jan Mráček či Patricie Janečková.

3. ročník (2018)[4][editovat | editovat zdroj]

Třetím ročníkem posluchače provedl poslední kapelník rodu Lichtenštejnů Josef Triebensee. Společně s Českým filharmonickým sborem, St. Gelért Academy Orchestra, Belfiato Quintetem či Musicou Floreou se představili Svatopluk Sem, Doubravka Součková, Aleksander Rewinski či Petr Nekoranec společně se Simona Šaturová.

4. ročník (2019)[5][editovat | editovat zdroj]

Čtvrtý ročník oslavoval 300 let od vzniku Lichtenštejnského knížectví a 770 let od usazení Lichtenštejnů na našem území. Na jejich počest tedy bylo uvedeno hned několik skladatelů, kteří byli v jejich službách – Johann Georg Orschler, Johann Melchior Pichler či Nicolaus Zangius. O provedení se postarali Adam Plachetka, Collegium Marianum, PKF – Prague Philharmonie, Lukáš Vondráček, Cosima Soulez Lariviére a další.

5. ročník (2020)[6][editovat | editovat zdroj]

Pátý ročník se zaměřil na hudbu inspirovanou lidovou tvorbou v nejširším slova smyslu. Objevil se tak bok po boku klezmer v podání Ostrava Klezmer Band, lidové inspirace od Janoska Ensemble, hudba podle Folkloreclassic s doprovodem Janáčkova komorního orchestru, ale i Smetanův kvartet Z mého života v podání Pavel Haas Quartet.

6. ročník (2021)[7][editovat | editovat zdroj]

Ročník šestý vzdal v každém koncertu poctu Antoniu Vivaldimu, od jehož úmrtí uplynulo 280 let. Představili se světoví interpreti, jako je Jakub Józef Orliński, Fabio Biondi, Amandine Beyer či Delphine Galou spolu s tělesy Ensemble Matheus, Ensemble Scaramuccia, Accademia Bizantina, Europa Galante a dalšími. Velkého ocenění ze stran mediální kritiky dosáhl zahajovací koncert Jakuba Józefa Orlińského s Ensemble Matheus. Lukáš Pavlica pro Časopis Harmonie uvedl, že "...Zahajovací koncert vzbuzoval svým pozoruhodným programem i hvězdným obsazením velká očekávání. Troufám si – a to i zcela za sebe – tvrdit, že mnohá tato očekávání byla mnohonásobně překonána. Lednicko-valtický festival svým úvodním koncertem hodil rukavici do ringu nejen pro jiné, často mnohem větší festivaly s dlouholetou tradicí, ale také částečně sám pro sebe..."[8]

Podobnou kritiku získal i závěrečný koncert Fabia Biondiho společně s Europa Galante, kdy podle Jiřího Vejvody "...Festivalové finále v podání souboru Europa Galante na čele s dirigentem a virtuózem na barokní housle Fabiem Biondim odpovídalo věhlasu, jaký provází nositele MIDEM Classical Award a nominací na Grammy..."[9]

7. ročník (2022)[10][editovat | editovat zdroj]

Sedmý ročník se zaměřil na hudbu bývalé Jugoslávie a hlavním průvodcem byla chorvatská skladatelka Dora Pejačević. Její skladby provedli čeští i zahraniční umělci, mezi které patřil Ensemble Illyrica s Josipou Bainac, Daniel Karvay, Vid Veljak, Aljoša Jurinič, Latica Anić, či kupříkladu Boris Prýgl s Nika Gorič společně s Janáčkovou filharmonií Ostrava.

8. ročník (2023)[editovat | editovat zdroj]

8. ročník Lednicko-valtického hudebního festivalu (LVHF 2023) představil um a nadšení mladých umělců do 25 let a vytvořil dramaturgii plnou energie, brilantních výkonů a několika standing ovations. Pečlivý dramaturgický výběr mezi českými, evropskými a americkými protagonisty přivedl na koncertní pódia mladé osobnosti toužící po perfektní a srozumitelné interpretaci hudby. Jejich velká touha vytvořila nezapomenutelné zážitky pro odborné i laické publikum.

Během 14 festivalových dní jsme slyšeli hudbu Mozarta, Bacha, Šostakoviče, Vivaldiho, Janáčka, Footeho, Liebermanna a dalších. To vše v úchvatných prostorách Lednicko-valtického areálu.

Společně s etablovanými orchestry vystoupil na dvou koncertech LVHF 2023 jeden z největších talentů, jakého kdy Česká republika měla – houslista Daniel Matejča, vítěz Eurovision Young Musicians 2022. Z českých rising stars se dále představil kontrabasista Indi Stivín, klavírista Matyáš Novák, dirigentka Nikol Kraft, hobojistka Tereza Tourková, sopranistka Adéla Řehořová a chlapecký sbor Boni pueri. Ze zahraničních hostů přijali pozvání na LVHF 2023 klavírista Maxim Lando (USA), houslistka Michelle Stern (USA), sopranistka Daria Kolisan (Ukrajina), barytonista Yurii Strakhov (Ukrajina) a hráč na lesní roh Victor Teodosiev (Bulharsko). Všechny sólisty spojuje hudební talent a účast nebo vítězství v prestižních mezinárodních soutěžících daných nástrojů. Jako dirigenti a mentoři festivalu vystoupili Marek Štilec, Radek Baborák, Václav Hudeček, dirigenti Tomáš Netopil a Nikol Kraft.

Součástí festivalu byly již tradiční hudebně-edukační koncerty pro školy, Masterclass žáků základních uměleckých škol s Václavem Hudečkem a Hudební omalovánky pro prvňáčky. Více najdete zde: https://www.lvhf.cz/archiv-koncertu-2023/

Lokace[editovat | editovat zdroj]

LVHF si vybírá méně všední místa pro své koncerty a pokouší se přivést diváka i do objektů běžně s hudbou nepříliš spojovaných. Kromě velkých orchestrálních koncertů, které probíhají v jízdárnách zámků Lednice a Valtice, se obvykle jedná o salety v Lednicko-valtickém areálu. Takto již posluchači mohli navštívit Rybniční zámeček, Hraniční zámeček, Belveder ve Valticích, zámeček Pohansko, Dianin chrám či lednický Minaret. Nicméně festival se rozpíná i k dalším okolním městům a koncerty proběhly i v břeclavské synagoze, na zámku v Mikulově či v Havlíčkově vile v Břeclavi-Poštorné. A ochuzení nebývají ani diváci z blízkého Rakouska, kde se koncerty odehrály jednak v Městském a Zahradním lichtenštejnském paláci ve Vídni, ale rovněž na zámku Wilfersdorf či v kostele sv. Bartoloměje v Katzelsdorfu-Bernhardsthallu.

Doprovodné akce[editovat | editovat zdroj]

Kromě klasických koncertů se každý rok konají rovněž mnohé doprovodné akce. Nedělní odpoledne jsou vyhrazena přednáškám, které jsou tematicky propojeny s programem koncertů a jež jsou vedeny odborníky ve své oblasti. Takto již byla představena břeclavská židovská komunita (Alena Káňová), orientální motivy v lednickém parku (Přemysl Krejčiřík), charvátský příchod na Moravu (Miroslav Geršic) či skladatelé Nicolaus Zangius (Vladimír Maňas) a Antonio Vivaldi (Václav Kapsa, Francesco Fanna). V dopoledních hodinách ve všední dny naopak probíhají edukační koncerty, kde se žáci místních základních škol mohou seznámit nejen s různorodými nástroji, ale i různými hudebními styly, žánry a skladateli. A pro ty, kterým pouhých osm koncertů nestačí, se pravidelně pořádá rovněž festivalový prolog, který dvakrát proběhl ve Vídni (v Lichtenštejnském zahradním a Lichtenštejnském městském paláci) a jednou v Hlohovci a Charvátské Nové Vsi.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]