Lázně Běloves

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lázně Běloves v roce 2017

Lázně Běloves jsou v současnosti (2013) nefungující východočeské minerální lázně, umístěné pod úbočím masivu hřebenu Dobrošova v Bělovsi, což je místní část okresního města Náchod. Náchod je tak jediným českým lázeňským městem bez fungujících lázní.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Založení[editovat | editovat zdroj]

Dle historických zpráv bylo toto místo známé díky lahodné kyselce už kolem roku 1392.

Samotné Lázně Běloves byly ve stejnojmenné části města Náchoda založeny v roce 1818. Léčila se zde onemocnění kardiovaskulárního systému, probíhala rekonvalescence po zánětech žil dolních končetin a také se zde léčily bolestivé poruchy pohybového aparátu. Základem zdejší léčby bylo podávání přírodních uhličitých koupelí. V roce 1834 postihl lázně požár.[2]

V roce 1840 začal být formou koupelí a pitných kúr využíván zdejší pramen Ida.[2]

Už v roce 1866 se lázně poprvé uzavřely návštěvníkům – tehdy totiž v Náchodě a okolí zuřila prusko-rakouská válka. Později se tak stalo ještě čtyřikrát – během první světové války zde byl umístěn vojenský lazaret, v roce 1943, v době druhé světové války, lázně obýval oddíl dívek z Hitlerjugend a v roce 1979 si ničivá povodeň vyžádala několikatýdenní uzavření lázní. Páté uzavření původních lázní přinesl až konec 20. století.[3]

V druhé polovině 19. století lázně koupil italský malíř Jacopo Bonato.[4] Ten se svou chotí zavedl nová trubní vedení, protipovodňový násep, pravidelnou lékařskou službu, baňkování a vytyčení tras v přilehlých svazích pro rekonvalescenci na čerstvém vzduchu. Rozvoj lázní pak nastal zejména za jeho dcery Marie po roce 1881. Byl zaveden prodej stáčené minerální vody a rašelinové procedury. Lázně získávaly na popularitě a staly se kulturním a společenským centrem, kde se konaly koncerty a další společenské akce.[2]

Nejznámějším pramenem Lázní Běloves se stala Ida, která byla dodávána zpočátku jen do chat v Orlických horách a Krkonoších, ale postupně se dostala i do dalekých končin, včetně konkurenčních Karlových Varů.

V roce 1887 byla postavena otevřená kolonádu s prameníkem a budova pro uhličité koupele. V roce 1900 zakoupil lázně lékař a univerzitní profesor Ivan Honl. Ten zavedl nové léčebné terapie při léčby revmatu, dny a cevních chorob. Byly vybudovány tenisové kurty a lázně začaly být provozovány celoročně.[2]

Protože jinak lázně sloužily veřejnosti, majitel se velmi staral o vstřícnost k návštěvníkům. Od roku 1905 pro hosty organizoval výlety v kočárech, resp. vlakem do blízkého okolí i nedalekých německých lázní Bad Kudowa (dnes Kudowa-Zdrój). Od roku 1936 se pak datuje systematická propagace pod vedením Vlastimila Šuberta – spustil informační noviny „Vaše Běloves“, nechal tisknout papírové skládačky fotografických záběrů lázní a okolí, nechal natočit propagační film o lázeňském provozu a jeho okolí, organizoval výlety autobusem až na Velkou Deštnou, do restaurací dodával papírové tácky a otvíráčky s logem IDA, kterou již kolem roku 1926 začal tehdejší vedoucí stáčírny rozvážet.

Těsně před II. světovou válkou se Běloves začala zajímat o převzetí lázní do obecního majetku, snažila se i získat status lázeňské obce, ale okupace tyto plány zhatila.

Poválečný vývoj[editovat | editovat zdroj]

Po válce bylo zlikvidováno výhodné železniční spojení do Polska – mezi Náchodem a šest kilometrů vzdálenými polskými lázněmi Kudowa-Zdrój (tehdy ovšem německými Bad Kudowa) totiž existovala frekventovaná železniční trať, ale 12. 5. 1945 zde projel poslední vlak (s válečnými zajatci) a v roce 1947 byl vojskem rozebrán i dřevěný železniční most přes Metuji.

Panoramatický pohled na Běloves.
Panoramatický pohled na Běloves.

Majitel lázní MUDr. Vladimír Honl se po II. světové válce oženil s Američankou a po Únoru 1948, kdy byla na lázně uvalena národní správa a "majitel" se stal pouze ošetřujícím lékařem, se chtěl odstěhovat s manželkou do Ameriky – neúspěšně, dokonce byl uvězněn za přípravu k opuštění republiky. Po propuštění z komunistických lágrů (mimo jiné uranové doly Jáchymov) našel útočiště u rodiny Burešových v Židovicích nad Labem (okres Litoměřice), kde dne 4. srpna 1965 také zemřel. Svou lékařskou kariéru ukončil v domově důchodců v Terezíně, jako ošetřující lékař. Je pohřben v rodinné hrobce Burešových v Roudnici nad Labem.

Opětovné snahy obce Běloves o převzetí lázní do své správy zhatil Únor 1948 a sloučení obce s městem Náchod. Znárodněny byly lázně až v roce 1950, kdy je převzala Ústřední národní pojišťovna.

V roce 1952 byly lázně převedeny na ÚRO – Ústřední radu odborů (ROH).

V roce 1954 se lázně vrátily pod státní zdravotní správu s názvem Státní lázně Běloves u Náchoda. Bohužel byl provoz zredukován, propagace znectěna a lázně rychle upadaly. Byl zrušen i odvoz zavazadel pacientů z nádraží (až po letech začalo být přistavováno auto), zrušen tisk oficiálních pohlednic a fotografií, zanedbávány tenisové kurty i zámecký park atd.

Až v 60. letech 20. století se do chátrajících lázní začalo částečně investovat – přístavba jídelny, přeměna otevřené kolonády na kavárnu a rekonstrukce topení na plyn.

V 80. letech 20. století byla rekonstruována budova "Helena" (poškozena při povodni roku 1979) a koncem 80. let došlo k významným investicím jak do lékařského a rehabilitačního vybavení, tak i stavebním – MěNV Náchod tehdy nechal zpracovat projekt nových lázní pod lomem, kde mělo stát šest nových lázeňských budov, jezírko, vrátnice a měl být nově vyřešen lesopark za Metují. Velkorysá akce začala přesunem kanceláří do Popílkovy vily, čímž se uvolnilo místo pro nové ordinace. Postavila se nová vrátnice a začalo se stavět moderní rehabilitační středisko na místě zbourané Hedvy, které ale nebylo dokončeno – nastala sametová revoluce a veškeré dosavadní plány přišly vniveč.[5]

Restituce[editovat | editovat zdroj]

Po roce 1989 byly lázně v rámci restitucí navráceny potomkům původních majitelů – MUDr. Věře Tetourové a paní Bohumile Černé, které se v listopadu 1992 staly dvoupětinovými podílnicemi nově vzniklé akciové společnosti v hodnotě 6,86 milionů Kčs. Lázně však čelily mnoha těžkostem – kvůli nedořešeným záležitostem s pozemky se vedly spory o vodu mezi restituovanými lázněmi a nerestituovanou stáčírnou kyselky. Vedle toho se opakovaly problémy s hygienickými předpisy a to vše vedlo k tomu, že lázně začaly trpět nedostatkem hostů a tedy i peněz. Proto na ně byl vyhlášen konkurz a v roce 1996 tuto akciovou společnost (už v hodnotě 13,86 milionu Kč) výhodně zakoupili noví majitelé JUDr. Jiří Kovanda, Jana Khalifa a Ing. Marian Khalifa. Ti lázně uzavřeli, zrušili i obchodování s minerální vodou a od té doby celý areál stále rychleji chátrá. Budovy starých lázní jsou určeny nejspíše k demolici. Přispěl k tomu i vliv dvou záplav (1979 a 1997).

Po roce 2000[editovat | editovat zdroj]

Lázně Běloves v roce 2017

V roce 2000 koupili lázně podnikatelé Miroslav Borůvka a Marian Khalifa se společností Běloveské lázně. Opakovaně je nabízeli městu k prodeji, neúspěšně se je pokusili vydražit a nechali je zpustnout.[6] Od roku 2004 se oficiální místa snaží o obnovu, resp. o znovuvybudování nové přeshraniční železniční trati v původní stopě.[7]

V roce 2005 se přihlásil nový solventní zájemce o odkup, rekonstrukci a provoz lázní, ale neúspěšně. Zastupitelé města Náchoda v roce 2005 odhlasovali odkup lázní. Více než pět tisíc obyvatel (85 procent hlasujících) tehdy souhlasilo s koupí celého areálu včetně stáčírny za 78 milionů korun.[6]

V roce 2008 iniciovalo město Náchod projekt výstavby nových lázní za více než miliardu korun[3] – zájemcem o výstavbu lázní v Bělovsi byla Východočeská stavební společnost a francouzská společnost Buik. Bylo vykoupeno zhruba 11 ha pozemků v sousedství původního areálu, protože staré lázně se městu nepodařilo vykoupit. Za zchátralý areál a budovy vhodné spíš k demolici totiž vlastník chtěl 90 milionů Kč (od restituentů je přitom odkoupil za 10 milionů Kč a už v roce 2004 požadoval 35 milionů Kč).[8]

V roce 2013 město odmítlo koupit lázně bez stáčírny za 62 milionů korun.[6]

Prameník kyselky Ida[editovat | editovat zdroj]

Dne 24. května 2011 byla zahájena obnova prameníku nad Jakubovým pramenem, jak je někdy zvána známá kyselka Ida, jež vyvěrala z několika trubek do řeky Metuje, kde ji lidé jímají pro své účely.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. 12. února 2013 - Události | Česká televize. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  2. a b c d VAŇKOVÁ, Kristýna. Lázně Běloves [online]. 2022 [cit. 2024-06-04]. Dostupné online. 
  3. a b ŠNAJDAR, Hynek. V Bělovsi mají vyrůst nové lázně za více než miliardu. Náchodský deník. 2008-03-10. Dostupné online [cit. 2024-06-04]. 
  4. TŮMOVÁ, Štěpánka. Uzavřené lázně v Bělovsi konečně patří Náchodu, zaplatí za ně 40 milionů. iDNES.cz [online]. 2021-11-16 [cit. 2024-06-04]. Dostupné online. 
  5. http://www.beloves.wz.cz/lazne_po_ll.htm
  6. a b c TŮMOVÁ, Štěpánka. Nový vlastník už bourá ruiny lázní v Bělovsi, starou kolonádu zachová. iDNES.cz [online]. 2020-02-04 [cit. 2024-06-04]. Dostupné online. 
  7. Náchod by mohl mít železniční spojení s Polskem. Hradec Králové [online]. 2004-12-21 [cit. 2024-06-04]. Dostupné online. 
  8. Obnovení chátrajících lázní Běloves u Náchoda. Radiožurnál [online]. 2004-01-29 [cit. 2024-06-04]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]