Lávový suk Červená hora

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lávový suk Červená hora

Poznámkadenudační relikt sopky, bývalý lom
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PohoříNízký Jeseník
Souřadnice
Horninačedič, břidlice
PovodíOdra, Budišovka
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lávový suk Červená hora se nachází uprostřed bývalého čedičového (bazaltového) lomu západně od Červené hory v pohoří Nízký Jeseník v katastru obce Norberčany v okrese Olomouc v Olomouckém kraji.

Červená hora (749 m n. m.) byla v minulosti aktivním stratovulkánem. Na místě je vidět denudační relikt sopky (zkamenělé zbytky někdejší diatrémy, lávového proudu a pyroklastického sedimentu) z období kenozoického vulkanismu. Typická je kulovitá odlučnost čediče a nálezy tmavě zelených olivínů. Stěny v lomu kolem čedičového suku dosahující až cca 20 metrů jsou místy tvořeny jílovitými břidlicemi opálenými žárem vytékajícího magmatu (tj. vlivem kontaktní metamorfózy s magmatem se břidlice přeměnily na červenohnědé porcelanity do vzdálenosti zhruba 15 m od kontaktu). Občasná pyroklastika sestávají především z lapillových a aglomerátových tufů v inkluzích (uzavřeninách) kulmských břidlic.[1][2][3]

Okolí[editovat | editovat zdroj]

Východním směrem, na blízkém vrcholu Červené hory se nachází Meteorologická stanice Červená u Libavé, Bývalá navigační věž a vysílač.

Nedaleko, severovýchodo-východním směrem se nachází památný strom Zlatá lípa.

Nedaleko, severo-severovýchodním směrem se nachází Kaple svatého Jana Nepomuckého, Pomník obětem bitvy u Guntramovic a Cesta česko-německého porozumění.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Geologické lokality - Lokalizace - Stará Libavá - Červená hora. lokality.geology.cz [online]. [cit. 2021-07-01]. Dostupné online. 
  2. VÁVRA, V.; ŠTELCL, J. Významné geologické lokality Moravy a Slezska. Brno: Masarykova Univerzita, 2014. 287 s. 
  3. Lávovy suk Červená hora - Brouzdák. www.brouzdak.cz [online]. [cit. 2021-07-02]. Dostupné online.