Kartuziánské nakladatelství

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kartuziánské nakladatelství
Statusaktivní
Rok založení1994
ZakladatelJiří Brauner
SídloKartouzská 225/6, 612 00 Brno-Královo Pole
Oficiální stránky
Oficiální stránky nakladatelství
Jiří Brauner, zakladatel Kartuziánského nakladatelství

Kartuziánské nakladatelství je katolické nakladatelství v Brně, jméno dostalo po zrušeném kartuziánském klášteře v Brně-Králově Poli. Nakladatelství bylo založeno v roce 1994, jeho zakladatelem a současně majitelem je Jiří Brauner, který původně pracoval v tiskárně jako reprodukční grafik a fotograf.[1][2][3]

Zaměření[editovat | editovat zdroj]

Nakladatelství začínalo vydáváním pohlednic, poutních obrázků a katechetických materiálů pro děti a mládež. Postupem času rozšířilo svou nabídku o omalovánky, pexesa, leporela, novény a dětské modlitební knížečky. Od roku 2000 se zaměřilo na vydávání pracovních listů a metodik pro výuku náboženství na základních školách v České republice. Nakladatelství rovněž vydává zpěvníky a hudebniny.[4] [5]

Nabídka nakladatelství se postupem času zvětšila i na vydávání knih pro děti a mládež, k nim mimo jiné patří knihy od autorky a ilustrátorky Česlavy Talafantové O Dobré paní Zdislavě, Jak slovo na Velkou Moravu přišlo či komiksový sešit Kde je ten právě narozený král? Spisovatelka Ludmila Jančiková vydala v nakladatelství například Pohádky s malým andělem, Anička a ostrov andělů, Milena Buřilová V Tichošlápkách je pořád veselo: Kocouří příběhy, Ludmila Hénková Pohádky z parapetu. Od brněnské autorky Ilony Burdové vyšly knihy Jak s dětmi mluvit o sexu, manželství a rodičovství, Chvála ženy statečné aneb co nám feministky neřekly.

V průběhu své existence rozšířilo nakladatelství činnost na překladovou literaturu s křesťanskou tematikou, vyšly mimo jiné knihy autora Roberta kardinála Saraha Bůh, nebo nic, Timothyho Dolana Kněží pro třetí tisíciletí, Pata Colinse Jak zvládat stres; sny a přátelství a O Božím vedení.

Nakladatelství se věnuje knihám českých i zahraničních autorů, všímá si problémů současných, kupříkladu kniha Lvi přicházejí od Vladimíra Palka. V posledních letech se zaměřuje i na historická témata, jako je životopisná literatura o významných historických osobnostech a knihy zabývající se česko-německými vztahy a tématem holocaustu.

Jiří Brauner založil v roce 2011 společnost ERGO Brauner, s.r.o. v Dolních Kounicích, která se spolupodílí na činnosti nakladatelství, věnuje se tématu gulagů, například v knize Útěk ze Sibiře, jejímž autorem je Rufin Piotrikowski, v knize od Františka Poláka Cestou ze sovětských koncentráků, stejně tak v knihách Paní doktorová 0-287 aneb z Československa do gulagu spisovatelky Larysy Henijuš, Zápisky ze stalinských koncentráků Karla Goliatha, Souostroví Gulag od Alexandra Solženicyna. Několika vydání se dočkala kniha Jiřího S. Kupky Krvavé jahody, s Věrou Sosnarovou, která je hrdinkou knihy, organizoval majitel nakladatelství Jiří Brauner besedy ve školách a knihovnách o prožitých letech v gulagu a dalších pracovních táborech na Sibiři.[6][7] Pravdivost jejích výpovědí později významně zpochybnil historik Adam Hradilek.[8]

Ke knihám, které nejsou duchovně zaměřeny, patří i kniha Zdeny Mašínové Čtyři české osudy - Tragický úděl rodiny Mašínovy nebo kniha Karla Kukala Deset křížů.[9]

Nakladatelství úzce spolupracuje s nakladatelstvím Hesperion, jeho blízkým spolupracovníkem je překladatelka Lucie Cekotová.

Nejvýznamnější vydavatelské počiny[editovat | editovat zdroj]

Mezi počiny nakladatelství patří:[10]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Portál pro Brno - www.kamvbrne.cz. kamvbrne.cz [online]. [cit. 2024-05-15]. Dostupné online. 
  2. Kartuziánské nakladatelství. Almanach Labyrint. Dostupné online
  3. Kartuziánské nakladatelství a vydavatelství. Knihovna Památníku národního písemnictví.Dostupné online
  4. Filozofie a náboženství – Wikisofia. wikisofia.cz [online]. [cit. 2024-05-15]. Dostupné online. 
  5. Kartuziánské nakladatelství. Almanach Labyrint [online]. [cit. 2024-05-15]. Dostupné online. 
  6. KRUTIL, Robin. Přednášela o gulagu, Bohdalová ji ztvární ve filmu. Zemřela Věra Sosnarová. iDNES.cz [online]. 2024-02-14 [cit. 2024-05-10]. Dostupné online. 
  7. DUŠKOVÁ, Markéta. Po historikově odhalení už lidé o besedy údajné vězeňkyně gulagu nestojí. iDNES.cz [online]. 2020-02-07 [cit. 2024-05-10]. Dostupné online. 
  8. HRADILEK, Adam. Neskutečný příběh Věry Sosnarové. S. 23–37. Paměť a dějiny [online]. Ústav pro studium totalitních režimů, 2019 [cit. 2019-07-11]. Čís. 2, s. 23–37. Dostupné online. ISSN 1802-8241. 
  9. VYDAVATELSTVÍ, Kartuziánské. O nás - Kartuziánské vydavatelství. kartuzianbrno.cz [online]. [cit. 2024-05-15]. Dostupné online. 
  10. DATABAZEKNIH.CZ. Kartuziánské nakladatelství | nakladatelství | Databáze knih. www.databazeknih.cz [online]. [cit. 2024-05-10]. Dostupné online. 
  11. DATABAZEKNIH.CZ. Souostroví Gulag - kniha. www.databazeknih.cz [online]. [cit. 2024-05-13]. Dostupné online. 
  12. Kartuziánské – Lenka Fojtíkova [online]. 2023-10-10 [cit. 2024-05-11]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HALADA, Jan. Encyklopedie českých nakladatelství 1949–2006. Praha: Libri, 2007. ISBN 978-80-7277-165-3. S. 170. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]