Jaroslav Vokatý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jaroslav Vokatý
Narození6. října 1908
Hubálov Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí9. července 1942 (ve věku 33 let)
Pardubice
Protektorát Čechy a MoravaProtektorát Čechy a Morava Protektorát Čechy a Morava
Příčina úmrtípopraven zastřelením
BydlištěTrutnov
Jiráskova
Národnostčeská
ObčanstvíČeskoslovensko
Povolánítechnický úředník, poštovní asistent
ChoťPavla Vokatá
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jaroslav Vokatý (6. října 1908 Hubálov9. července 1942 Pardubice) byl český odbojář a spolupracovník výsadku Silver A popravený nacisty.

Život[editovat | editovat zdroj]

Civilní život[editovat | editovat zdroj]

Jaroslav Vokatý se narodil 6. října 1908 v Hubálově u Jičína. Po ukončení studia pracoval jako technický úředník telegrafního stavebního úřadu v Hradci Králové a posléze v Trutnově. Po německém obsazení Sudet byl nucen i se svou manželkou Pavlou Trutnov opustit a přestěhovat se do Červeného Kostelce do Jiráskovy ulice čp. 645. Nové zaměstnání získal na poštovním úřadu. Byl příslušníkem Sokola.

Protinacistický odboj[editovat | editovat zdroj]

Po německé okupaci se Jaroslav Vokatý zapojil do sokolské odbojové organizace S 21 B pod vedením učitele z Malých Svatoňovic Josefa Schejbala. Skupina vstoupila do spolupráce s výsadkem Silver A. Společně s Janem Balatkou a Jaroslavem Mertou sestrojil záložní vysílačku pro radistu Jiřího Potůčka. Zatčen gestapem byl 1. července 1942. Společně s dalšími odbojáři z podkrkonoší včetně Josefa Schejbala a Jaroslava Merty byl popraven na pardubickém zámečku 9. července 1942. Jeho tělo bylo spáleno v pardubickém krematoriu a popel vysypán do Labe.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]