Holanova Turyně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Holanova Turyně
Původně středověká tvrz Holanova Turyně v Plešišti u Krásné Hory nad Vltavou
Původně středověká tvrz Holanova Turyně v Plešišti u Krásné Hory nad Vltavou
Účel stavby

opevněné sídlo, usedlost

Základní informace
Slohgotický, barokní
Současný majitelsoukromý vlastník
Poloha
AdresaKrásná Hora nad Vltavou, Plešiště čp. 1, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky27545/2-2431 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tvrz zvaná Holanova Turyně se nachází ve vsi Plešiště, která je administrativně částí města Krásná Hora nad Vltavou v okrese Příbram ve Středočeském kraji.[1] Areál usedlosti s masívní, původně gotickou věží je zapsaný v Ústředním seznamu nemovitých kulturních památek České republiky. Předmětem ochrany je věž, obytné stavení, roubený špýchar a pozůstatky obranných příkopů a valů na přilehlých pozemcích.[2] Objekt je v soukromém vlastnictví, není přístupný veřejnosti.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o Plešišti pochází z roku 1336, kdy Jordán z Jickovic prodal vesnici klášteru v Milevsku. O vzniku a nejstarší historii místní tvrze však žádné dobové záznamy neexistují.[3][4] V regionu se traduje, že tvrz byla sídlem loupeživých rytířů a jejich ozbrojenců, kteří na Vltavě přepadali plavidla se zbožím a svůj lup schraňovali v nedostupné pevnosti, ukryté vysoko nad řekou v lesích.[5] Tvrz byla nakonec dobyta a vypálena. Vesnice v husitských dobách připadla městu Táboru. Poté se zde jako majitelé střídali Lobkovicové a příslušníci drobnější šlechty. Po porážce stavovského povstání získali v roce 1623 Plešiště opět Lobkovicové z Vysokého Chlumce.

V pozdějších letech byla tvrz přebudována na sýpku a celý areál byl využíván k hospodářským účelům.[3] V období baroka byla u někdejší tvrze přistavěna roubená komora a v 19. století byl objekt stavebně upravován.[2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Areál usedlosti s původně dvoupatrovou věží středověké tvrze se nachází v nadmořské výšce přibližně 450 metrů v jihovýchodní části vesnické zástavby, která se rozprostírá na návrší nad pravým břehem Brziny, zhruba 8 km vzdušnou čarou jihozápadně od Sedlčan.[1] Obytná hranolovitá věž, jádro někdejší tvrze, je vybudována z lomového kamene, fasáda bývala dříve bez omítky, na nárožích je kvádrování ze žuly.[5] Charakter zdiva odpovídá vzniku stavby ve 14. či nejpozději v 15. století.[4] Zdi jsou v přízemí široké 2,34 m, v horní část se zužují na šíři 1,37 m.[5] Původní vstup do věže býval v úrovni prvního patra. Na poschodí jsou malá čtvercová okna. V době baroka byla věž snížena a přebudována na sýpku, v přízemí věže (prostory s valenou klenbou) byly pravděpodobně maštale.[4][5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Seznam. Tvrz Plešiště [online]. mapy.cz [cit. 2020-04-25]. Dostupné online. 
  2. a b Památkový katalog: Tvrz zv. Holanova Turyně [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2020-04-25]. Dostupné online. 
  3. a b Tvrz Plešiště [online]. hrady.cz [cit. 2020-04-25]. Dostupné online. 
  4. a b c Tvrz Plešiště nebyla nikdy v písemných pramenech zmiňována. Turistické listy [online]. 2018-05-27 [cit. 2020-04-25]. Dostupné online. 
  5. a b c d Evidenční list nemovité kulturní památky: Tvrz býv. a hospod. budovy (tzv. Holanova Turyň) [online]. Národní památkový ústav, 1969 [cit. 2020-04-25]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SVOBODA, Ladislav. Encyklopedie českých tvrzí. 1. vyd. Praha: Argo, 1998. ISBN 80-7203-279-8. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]