František Měšťan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
ing. František Měšťan
Narození28. března 1896
Rychmanov
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí15. února 1945 (ve věku 48 let)
Kounicovy koleje
Protektorát Čechy a MoravaProtektorát Čechy a Morava Protektorát Čechy a Morava
Příčina úmrtísebevražda podřezáním žil
Národnostčeská
Alma materČeská vysoká škola technická Brno
Povolánísládek
ZaměstnavatelPivovar Uherský Brod
ChoťBožena Hlaváčová
DětiRadomír Měšťan
RodičeJan Měšťan, Františka Mastná
Příbuznísestra Růžena Neusserová
člen Sokola
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

František Měšťan (28. března 1896 Rychmanov[1]15. února 1945 Kounicovy koleje) byl sládkem uherskobrodského pivovaru, odbojářem z období druhé světové války a obětí nacismu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Před druhou světovou válkou[editovat | editovat zdroj]

František Měšťan se narodil 28. března 1896 v Rychmanově v rodině v rodině rolníka Jana Měšťana a Františky rozené Mastné. Vystudoval 1. českou státní reálku v Brně, kde maturoval v roce 1914. Po skončení první světové války pak vystudoval odbor chemického inženýrství na České vysoké škole technické rovněž v Brně. Studium ukončil v roce 1923. V roce 1921 se v Brně oženil s Boženou Hlaváčovou,[2] manželům se narodil syn Radomír. Pracoval postupně jako asistent ústavu kvasného průmyslu české techniky v Brně, chemik v uherskobrodském pivovaru a od roku 1935 jako sládek tamtéž. Byl členem Sokola.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Obrana národa[editovat | editovat zdroj]

Po německé okupaci v březnu 1939 vstoupil František Měšťan do protinacistického odboje v řadách Obrany národa. Zastával funkci zástupce velitele oblasti Uherský Brod, mj. spoluorganizoval ilegální přechody československých vojáků a letců na Slovensko. V tomto spolupracoval zejména s účetním Gustavem Kašparem a drogistou Františkem Frajtem. V areálu uherskobrodského pivovaru zřídil sklad zbraní. Dne 11. září 1941 byl poprvé zatčen gestapem, nic mu ale nebylo prokázáno a byl propuštěn.

Operace Clay[editovat | editovat zdroj]

V srpnu 1944 se stal předním spolupracovníkem výsadku Clay, zapojen byl i jeho syn, mezi další spolupracovníky patřili Josef Pelant a Rudolf Babula. Snažil se propojit odbojové organizace v oblasti včetně výsadku Carbon. Do organizace se podařilo proniknout konfidentům gestapa a během její likvidace byl 10. února 1945 zatčen i František Měšťan. Vězněn a vyslýchán byl v brněnských Kounicových kolejích, kde z obavy, aby neprozradil další spolupracovníky, spáchal 15. února 1945 sebevraždu podřezáním žil. Jeho tělo bylo zpopelněno 20. února v brněnském krematoriu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matrika 3741, sn. 186 [online]. MZA [cit. 2023-04-14]. Dostupné online. 
  2. Matrika 17800, sn. 47 [online]. MZA [cit. 2023-04-14]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]