Eparchie rjazaňská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eparchie Rjazaň
Základní informace
SídloRjazaňRuskoRusko Rusko
KatedrálaSobor Zesnutí přesvaté Bohorodice (Rjazaň)
Zřízena26. září 1198
MetropolitaMark (Golovkov)
Další informace
Webhttp://www.ryazeparh.ru/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eparchie Rjazaň je eparchie ruské pravoslavné církve nacházející se v Rusku.

Území a titul biskupa[editovat | editovat zdroj]

Zahrnuje správní hranice území městského okruhu Rjazaň, také Zacharovského, Michajlovského, Pronského, Rybnovského, Rjazaňského, Spasského a Starožilovského rajónu Rjazaňské oblasti.

Eparchiálnímu biskupovi náleží titul biskup rjazaňský a michajlovský.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Eparchie byla oddělena dne 26. září 1198 z území černihivské eparchie. Zpočátku bylo sídlem eparchie město Murom, poté Staraja Rjazaň a následně po jeho zničení bylo sídlo přeneseno do Perejaslavl-Rjazaňskij (dnes jen Rjazaň). Jméno eparchie znělo eparchie muromská a rjazaňská.

Význam rjazaňské eparchie v církevním i veřejném životě Ruska rostl. Dne 26. ledna 1589 získala status archieparchie a od 13. června 1669 do roku 1723 nosila titul metropole. Za období metropolitů byl v Rjazaňském kremlu postaven majestátní sobor Zesnutí přesvaté Bohorodice.

Když roku 1764 za vlády carevny Kateřiny II. Veliké bylo město Murom přiděleno vladimirské eparchii, bylo jméno eparchie přejmenováno na eparchie rjazaňská a šacká. Roku 1799 bylo město Šack přiděleno tambovské eparchii a město Zarajsk se stalo součástí rjazaňské eparchie bylo jméno změněno na eparchie rjazaňská a zarajská.

Po říjnové revoluci roku 1917 došlo k počátku rozsáhlého ničení církevního života. Koncem 30. let 20. století se v Rjazani nenacházel žádný biskup, všechny monastýry a farní školy byly uzavřeny, bohoslužby se konaly jen v několika chrámech a ostatní byly uzavřeny nebo zničeny. Teprve po Velké vlastenecké válce v letech 1941-1945 se začal eparchiální život zlepšovat a po roce 1988 plně ožívat. Během Chruščovovi protináboženské kampaně si eparchie udržovala vysoké příjmy - v roce 1962 měla 356 207 rublů čistého příjmu. Eparchie přispěla také velkými částkami do Mírového fondu - v roce 1962 125 000 rublů a o rok později již 190 000 rublů.

Dne 5. října 2011 byla rozhodnutím Svatého synodu zřízena z části území eparchie nová eparchie kasimovská a eparchie skopinská. O den později byla zřízena nová metropole rjazaňská, která zahrnuje kasimovskou, rjazaňskou a skopinskou eparchii.

Seznam biskupů[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Рязанская епархия na ruské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]