Přeskočit na obsah

Dolmen du Calvaire

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dolmen du Calvaire
Dolmen du Calvaire (21. září 2017)
Základní údaje
Kód památkyPA00116771
Umístění
StátFrancieFrancie Francie
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Dolmen du Calvaire No. 1
Dolmen du Calvaire No. 2

Dva dolmen du Calvaire se nacházejí na kopci nad řekou Chassezac (přítok Ardèche ), poblíž osady Calvaire poblíž obce Saint-Alban-Auriolles, západně od Vallon-Pont-d'Arc v regionu Occitania. Francie. Jsou součástí „Dolmens de l'Ardèche“, která s 800 dolmeny tvoří druhou největší megalitickou oblast za Bretaní. Ve Francii je dolmen obecný termín pro megalitické struktury všeho druhu (viz: francouzská nomenklatura ).

Křížová cesta vede až ke kapli ze 16. století. Asi 60 metrů před kaplí je Dolmen č. 2 du Calvaire. Stropní deska chybí a i jinak je vážně poškozen. Asi 70 metrů za kaplí je do značné míry neporušený Dolmen du Calvaire č. 1, megalitický komplex „typu Languedoc“. K dispozici jsou všechny tři nosné kameny vyrobené z místního kamenného materiálu. Stejně jako u mnoha dolmenů je přístup na jihovýchodě. Aasi 30 cm silná stropní deska měří 4 × 4.2 m. Její hmotnost se odhaduje na 11 tun. Tyto dva dolmeny jsou památkově chráněným objektem od roku 1889. Jejich stáří se odhaduje mezi 5 000 a 4 000 lety před naším letopočtem.

Legenda[editovat | editovat zdroj]

Podle legendy se dolmenům říká „vílí klobouk“: kdysi zde žila krásná mladá víla s velkým kloboukem. Skákala z kamene na kámen, až si jednoho dne uvědomila, že ji sleduje šelma. Aby se zachránila, položila klobouk na šelmu na místě, kde je dnes dolmen.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dolmen du Calvaire na německé Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Jean Clottes: Dolmens et Menhirs du Midi . Edition Loubatiéres, Portet-sur-Garonne 1987, ISBN 2-86266-048-5, ( Terres du Sud 26).


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]