Diskuse:Toky uhlíku

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Jenikhollan


Vytvoření hesla bylo zadáno v kursu na FSS MU v roce 2015, podařilo se ne zrovna adekvátně. Nesprávnost mluvení o koloběhu, ač nejde o cirkulární děj, jsme si uvědomili až ten rok při finalizaci příručky Klima a koloběhy látek. Jení anglické znění Clima_fluxes.pdf (stále ještě jen koncept) na stránce k projektu http://amper.ped.muni.cz/gw/aktivity/ už takový zavádějící název nemá - u českého zůstal, neb tak byl pro grant přislíben. Až v úvodu příručky píšeme:

"Situace, kdy se látky pohybují v koloběhu, místo aby odněkud jen mizely a jinde se naopak hromadily, je základní charakteristikou ustáleného stavu. Takový do značné míry panoval během většiny vývoje civilizace, až na vybití velkých druhů zvířat, odlesňování, erozi a degradaci půd. Technologie, jako jsou těžba rud a hornin, dálkový obchod, fekální kanalizace, a nakonec těžba a užívání fosilních paliv, stojí pak úplně mimo koloběhy, jsou to nevratné jednosměrné toky. Nemají obdoby v geologické minulosti. Působí ohromnou, zrychlující se globální změnu."

Omlouvám se za velmi opožděnou editaci směrem k původně zamýšlenému znění. Heslo je ještě potřeba více ozdrojovat a ev. rozšířit. Jenikhollan (diskuse) 11. 1. 2018, 15:51 (CET)Odpovědět