Diskuse:Svatý Cyprián

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Pavel672 v tématu „Závažné věcné chyby

Váš článek je dobrý, ale mám jednu námitku. Císař Valerianus (a vlastně ani žádný jiný císař) křesťanství nezakázal. Římanům šlo o oběť "státním" bohům, o vyjádření loajality vůči císaři. Není vůbec náhoda, že první celoříšské pronásledování křesťanů zahájil císař Decius, který je pokládán za jednoho z největších tradionalistů na římském trůně. I v dochovaných libelli (potvrzeních vydávaných římskými úřady) jde hlavně o oběť. Fomlulář těchto potvrzení je stále stejný - "Já ten a ten jsem vždy obětoval bohům a nyní ve vaší přítomnosti jsem vykonal oběť a úlitbu a okusil jsem masa z oběti. My ti a ti jsme tě viděli obětovat." Jirka O. 22:32, 17. 2. 2005 (UTC)

V podstatě mohu souhlasit, i s tím zákazem, až na to, že křesťanství bylo po celou dobu religio illicita čili zakázané náboženství. Jinak ale máte v tom, co píšete, zcela pravdu. Deciovo pronásledování mělo ale jako první pronásledování za cíl vyhladit systematicky kořeny křesť. náboženství, tj. jeho představitele. Zkuste poupravit text, jak uznáte za vhodné. --Dodo 22:53, 17. 2. 2005 (UTC)

Děkuji za odpověď. Nechtěl jsem do Vašeho článku zasahovat jen tak, i když je to na Wikipedii možné. Úpravy provedu ve chvíli, kdy napíšu článek Decius, což může ještě nějakou dobu trvat. Vzhledem k významu tohoto panovníka musí být článek celostránkový a na to tento týden nemám čas. Budu rád, když napíšu plánované články k sásánovským dějinám, jak jsem si předsevzal. Jirka O. 10:32, 18. 2. 2005 (UTC)

Závažné věcné chyby[editovat zdroj]

Článek obsahuje závažné věcné chyby. Je nutné jej kompletně revidovat a přepracovat dle odborných zdrojů. Příklady chyb:

  • Libellatici nejsou ti, kdo vydali císařským úřadům křesťanské knihy.
  • Ti, kdo byli na straně kněze Novatiana a odmítali přijmout odpadlíky zpět do církve, nezvolili papežem Kornélia, ale právě Novatiana jako vzdoropapeže.

--Pavel672 (diskuse) 17. 1. 2023, 12:09 (CET)Odpovědět

Článek opravdu nebyl v dobrém stavu, pokusil jsem se jej přepracovat a chyby napravit. Zvažte, zda již není ve stavu, kdy poznámku o faktických chybách neodstranit. Další podněty jsou zcela jistě vítány. --Mediokrekvilibr (diskuse) 17. 1. 2023, 17:21 (CET)Odpovědět
Děkuji za přepracování. Teď je to mnohem lepší. Infobox jsem odstranil. --Pavel672 (diskuse) 25. 1. 2023, 10:53 (CET)Odpovědět