Diskuse:President Masaryk

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele InternetArchiveBot v tématu „Externí odkazy či reference byly změněny (září 2018)

som nevedel že československá lod na dunaji bola česká.či aj dunaj?

spadala pod české válečné loďstvo, o Dunaji který by měl náležet ČR se v článku nic nepíše Gortis 14:52, 19. 2. 2008 (UTC)

české vojnové lodstvo nikdy neexistovalo,iba ak malo základnu pre ponorky pri Karlovom moste a rear admiralom bol Jára Cimmerman

Nejste vy náhodou ten Fučík, co se ztratil v Bolívii? =) --Gortis 18:27, 23. 2. 2008 (UTC)

Ten dobrý slovenský chlapec totiž nepochopil, že Jára Cimrman (nikolivěk Cimmerman) byl kontradmirálem slovenského válečného loďstva kotvícího pod Děvínem (nebo že by v Gabčíkovu ??)** tato diskuse je dokonale nesmyslná na první pohled ** Fučik v Bolívii byl asi korvetní kapitán ... **--MiroslavJosef 18:33, 23. 2. 2008 (UTC)

Nikdo si tu nemyslí, že se jedná o normální diskuzi =) Jen tento pán ničí práci jiných a sám nic nevytvořil.--Gortis 18:39, 23. 2. 2008 (UTC)

nič neničim jedine si robim srandu z nezmyselného tvrdenia

No, abych byl seriózní - Dunaj sdílí plavidla různých států, takže na něm mohou jezdit i lodě pod vlajkou států, které na Dunaji vůbec neleží - nemám pravdu ?? ** Válečné loďstvo za 1. československé republiky nebylo ani české ani slovenské, bylo prostě československé, na tom už nikdo z nás nic nezmění ať už do WIKIPEDIE napíšeme cokoliv ** stále nevím co co tomu slovenskému borci vlastně jde ... ** A Dunaj fakticky nepaří žádnému státu, ani samostatnému Slovensku ne **--MiroslavJosef 18:59, 23. 2. 2008 (UTC)

No, co jsem pochopil, tak jde o to, že ve článku se píše českého válečného loďstva a pán je asi nacionálně založení, takže se tímto tvrzením cítí poškozen a tak sem se mu pokusil vysvětlit (i když přiznávám že v tomto oboru nejsem odborník =)), že je to nejspíš tím, že byla součástí českého válečného lodstav, nikoli československého, proto je to (byla to) také česká válečná lod. --Gortis 19:04, 23. 2. 2008 (UTC)

hlboké nedorozumenie pre ktoré sa rozpadlo československo,je váš názor vyhlasovať všetko spoločné za české,neuvedomujete si aké je to urážlivé pre druhu stranu,nie som žiadny nacionalista,ale su tvrdenia ako toto ktoré su doslova smiešne.Pre vašu informáciu posádka lode bojovala v SNP pri žiari nad hronom a všetci pozerali kde sa tu vzalo námornictvo.bolo komplet slovenské veliteľ neviem meno ale pochádzal z Pezinka.mal hodnosť poručík.pán Klaus je jeden z mála čechov ktorý upozornoval svojho času že nejsou české peníze ale československé.

STOP CHAT Wikipedie není diskusní fórum, respektujte to, prosím. Děkujeme za pochopení. STOP CHAT

kráľ Ludovít 14násty mal na hlavniach diel napísané,posledný kráľov argument.Po poľsky češč

Nenašel by někdo vhodný obrázek této lodi?

Klasifikace[editovat zdroj]

Dobrý den, šlo pochopitelně o Československé válečné loďstvo. Trápí mne jiná věc, loď je klasifikována špatně, tato loď by měla být řazena jako monitor, nikoli "hlídková loď". Zní to sice podobně ale je to velký rozdíl. Jiří ) -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 90.177.35.83 (diskuse) 5. 5. 2013, 21:27 (CE(S)T)

Zdravím! Co si vzpomínám, tak veškerá literatura, co k této lodi mám, o ní hovoří jako o hlídkové lodi, nikoliv jako o monitoru. --Ozzy (diskuse) 6. 5. 2013, 03:45 (UTC)

Zdravím! Jako monitor je uveden například v knize Válečné lodě sv. IV - druhá světová válka (viz dále). Jde o jistou znalost lodních typů které vám napoví že jde o monitor na první pohled. Hlídkovou lodí může být v podstatě i kánoe, říční monitor má dělové nebo kulometné otočné věže. Není to ovšem důležité, Československé válečné loďstvo mělo "několik" hlídkových lodí a člunů, vlajkovou lodí flotily byla právě ona jediná skutečná válečná loď, kterou naše drahá vlast kdy vlastnila- President Masaryk, zbudovaná jako říční monitor. Rozebrána svazáckou brigádou v Komárně v sedmdesátém osmém. Jak by slušela nějakému muzeu. (přestože byla Američany vráceno odzbrojena, a vhodnou výzbroj se pro ni již nepodařilo nalézt.) Zde je náležitý pramen, přestože pochopitelně jinde může být uvedeno jinak (papír snese vše) této knize by měla být rozhodně přidána váha, protože je sestavena skutečnými odborníky na válečné lodě, kteří znají a dodržují správnou terminologii: ISBN 80-206-0357-3 (váz.) Hlavní autor Pejčoch, Ivo, 1962- Název dokumentu Válečné lodě. Druhá světová válka / Ivo Pejčoch, Zdeněk Novák, Tomáš Hájek Údaje o vydání 1. vyd. Nakladatel Praha : Naše vojsko, 1993

S pozdravem Jiří PS: říční monitor, stejně jako kterákoli jiná loď může jistě být využit jako "hlídková loď", nejde ve skutečnosti o klasifikaci, tento termín v praxi zahrnuje v podstatě vše co plave a není válečnou lodí. :D Dodejme si hrdosti a řekněme že President Masaryk válečnou lodí byl.

a ještě... došlo mi že se zde zaměňuje neslučitelné: lodní typ - monitor a využití - hlídková loď. Tak snad aby si každý udělal obrázek sám podle svého zájmu.

a ještě... aby nebyl vší srandě a zmatku konec, samotný první Monitor s velkým M byl koncipován jako "hlídková loď" a oba pojmy mohou být do jisté míry chápány jako synonyma. Přesto bych navrhoval, že by bylo lépe aby byl typ lodi uveden jako monitor, tak jak to odpovídá odbornému pohledu.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 90.177.35.83 (diskuse) 6. 5. 2013, 21:22 (CE(S)T)

(s editačním konfliktem) Zdravím! Nakolik si Válečné lodě 4 (a jejich autory) cením, když vidím ty seky u japonského císařského námořnictva, tak bych je za klíčový pramen nebral (i když ano, u československé lodě by asi mohly mít poněkud přesnější informace). Souhlasím s klasifikací jako říční monitor, otázka ale je, jak ji klasifikovaly dobové prameny (i když i to může být ošemetné, když i v současnosti se např. pro naše Pandury zavádí označení KOT a hned vedle KBPV a když např. Furutaka je klasifikována jako těžký křižník, ačkoliv v té době ekvivalent v japonštině neexistoval). Btw: podepisujte se prosím pomocí "Podpis a datum" (třetí ikonka zprava v menu nad editačním oknem, nebo dvě pomlčky a čtyři tyldy). Udělá to např. takovýto podpis: --Ozzy (diskuse) 6. 5. 2013, 21:41 (UTC)
Ps: Pokud vím (viz Brown: From Warrior to Dreadnought), tak USS Monitor vznikl v prve rade jako reakce na zpravy o tom, co Jizane delali s ex USS Marrimack, nevim, nakolik Severani uvazovali o hlidkove cinosti takoveho plavidla 9i kdyz ano, vzhledem k tomu, ze v podstate plavba mimo pobrezni vody nebyla mozna, k nicemu jinemu se ani Monitor nehodil, než hlídkovat na jednom místě nebo se pomalu přesouvat podél pobřeží…) --Ozzy (diskuse) 6. 5. 2013, 21:41 (UTC)

Takže to vidíme zhruba stejně:-) konečně ten, kdo se v tom případně bude šťourat, si může přečíst naši diskuzi. Zdravím Jiří--90.177.35.83 7. 5. 2013, 21:26 (UTC) a pokud jde o to jak se jednotlivé lodě označují v různých jazycích, či jak si je interně klasifikují různá loďstva - to je zcela mimo mísu. Furutaka pravděpodobně vykazovala velikost a výzbroj obdobnou lodím, které byly (většinou) v britském loďstvu označovány jako těžké křižníky a proto je tak mezinárodně klasifikována. Jde o mezinárodní klasifikaci. Analogicky President Masaryk mohl být označován ČSL. loďstvem jakkoli, mezinárodně srozumitelné je právě označení monitor - ergo: i bez toho aniž bych tuto loď viděl si mohu učinit obrázek o její velikosti, vzhledu a výzbroji. K tomu také klasifikace lodí vznikla. Pokud se dočtu že Furutaka je "těžký křižník" vypovídá to o její výzbroji a velikosti, nikoli o tom jak byla označována atd. v japonském námořnictvu. Ale to je už nad rámec pouhé připomínky a nikam to nevede. Jiří --90.177.35.83 7. 5. 2013, 22:00 (UTC)

Podle Jane's 1937: Patrol boat President Masaryk. (A není to tím, že by redakce neuznávala kategorii říčních monitorů, označuje za ně ve střední Evropě např. některá plavidla polská, rumunská a jugoslávská, ačkoliv z publikace není zřejmé na základě jakých kriterií přesně.) Podle mého názoru, při vší úctě, Presidentu Masarykovi do "dospělého" říčního monitoru scházelo jak na výtlaku tak ráži hlavní výzbroje, i ve srovnání s (ex-)rakousko-uherskými předválečnými monitory (které ovšem měly primárně působit níže na toku Dunaje), a jeho projekt vycházel z původních R-U Patrouillenboote třídy Wels - a Ing. René Grégr jej - spolu s nimi - označuje (po konstrukční stránce) za "malý monitor", "rozměrově zmenšený monitor" či "dobově 'polomonitor'".
Pokud by měl být PM označen za monitor, mělo by to podle mého názoru být s nějakým upřesněním v tom smyslu, že nedosahoval parametrů které dobově říční monitory měly, a nebyl jako takový nikým označen a klasifikován.--Hon-3s-T (diskuse) 10. 5. 2013, 14:21 (UTC)
p.s.: K Pejčochově cti nutno přiznat, že s interní konsistencí ve Válečných lodích IV jako monitory označuje i Maďarskem provozované hlídkové lodi původní třídy Wels a její modernisované podskupiny Stör (někdy označovaná jako nová samostatná třída). Maďaři sice okolo roku 1930 původní výzbroj 4x7cm děl Škoda, která již r. 1918 korv. kpt. Olaf Wulff označil za nešťastná, resp. 4×7,5cm děla Störů, nahradili buď 2×8cm polním kanonem M.18 ve dvojúčelové lafetaci anebo (Györ) 2×8cm PLK Bofors M.29, ale ani tak je snad nikdo jiný mimo I. Pejčocha za "monitory" (bez přívlastků, upřesnění či výhrad) neoznačuje.--Hon-3s-T (diskuse) 18. 5. 2013, 12:36 (UTC)

Externí odkazy či reference byly změněny (září 2018)[editovat zdroj]

Dobrý den,

právě jsem se pokusil opravit 1 externí odkazy či reference na stránce President Masaryk. Prosím, zkontrolujte moje editace. Pokud máte nějaké otázky, potřebujete, abych tyto odkazy nebo dokonce celou tuto stránku ignoroval, prosím vizte seznam často kladených otázek pro další informaci. Provedl jsem následující změny:

. Udělal-li jsem chybu, vizte seznam často kladených otázek.

Děkuji.—InternetArchiveBot (Nahlásit chybu) 2. 9. 2018, 20:56 (CEST)Odpovědět