Přeskočit na obsah

Diskuse:Pareidolie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Ldx1 v tématu „"tvář" na Marsu

Bylo by pěkné, kdyby někdo, kdo fotí, připojil nějaké obrázky. Plácnul jsem do článku víceméně to, co je na enwiki, ale kdyby mohl někdo vyfotit třeba texturu dřeva, připomínající tvář, nebo nějaký sklaní útvar, který se jmenuje podle toho, čemu se podobá, článek by to oživilo.--Lukas Sova 12. 2. 2009, 08:52 (UTC)

Odlišnosti onomatopoí[editovat zdroj]

Smazal jsem následující větu, protože je

1. subjetivním hodnocením
2. má vysvětlení v lingvistice (odlišné fonologické inventáře jednotlivých jazyků, hláskový vývoj atd.)

"Je zajímavé, že jednotlivé onomatopoismy se pro různé jazyky někdy i výrazně liší."

Bude-li mít někdo pocit, že tam patří, nechť se směle pustí do argumentace. :) --Petusek (diskuse) 9. 6. 2013, 07:20 (UTC)

"tvář" na Marsu[editovat zdroj]

Byl bych pro vymazání tohoto příkladu, protože dokud daná oblast s "tváří" nebude detailně zmapovaná a prozkoumaná zblízka (ideálně robotickými sondami včetně již plánovaných létajících dronů), nemáme myslím dostatek faktů k takovému jednoznačnému závěru, tj. že se zde jedná o Pareidolii.

V ostatních případech u uváděných příkladů samozřejmě můžeme daný jev prozkoumat zblízka, důkladně analyzovat přístroji nebo si ho i osahat. To na Marsu (nebo i na jiných kosmických tělesech) zatím příliš nejde - robotické sondy (pozemní) se pohybují jinde a záběry z oběžné dráhy, týkající se tohoto místa mohou být ovlivněné mnoha faktory. Ldx1 (diskuse) 13. 1. 2019, 12:55 (CET)Odpovědět