Přeskočit na obsah

Diskuse:Olga (Kyjevská Rus)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele 89.29.16.158 v tématu „Citace v azbuce

Zdůvodnění šablony upravit[editovat zdroj]

Převyprávění obsahu kroniky není pro biografický/historický článek právě nejvhodnější postup. Nemá se užívat primárních pramenů (tady se samozřejmě jedná o překlad z ruštiny, ale ten původní ruský článek vážně nic moc...), třeba první sekce je celkem ok, ale další už jsou dost na hraně. Hlavně pokud to jde, vyhýbal bych se bodovým informacím jako v případě těch pomst, taky možná, v případě pokud chybí tak důležité sekce jako druhý život a vůbec vnitřní politika, radši bych se do toho nepouštěl, on i ten počet tažení pro Drevljanům může být dost sporný... doporučoval bych projít aspoň nějaké databáze, knihovny apod., kde nějaká literatura bude (sám jsem něco přidal, aspoň část z těch knížek by se dala najít i v čechách, Grekov určitě, i když už je pravda dost starý, prošel bych např. český časopis historický, na internetu by snad mohlo být i něco v google books). Neříkám, že by i překlad z ruštiny nešel, ale radši až po kontrole přes nějakou dostupnou literaturu a vyvarování se pasáží čerpajících vyloženě přímo z Něstora. Opravil jsem i uvozovky, ruské by v českém textu být vážně neměly... Pakliže se tomu bude původní autor chtít věnovat, prosím berte to jako doporučení. Rád bych přidal něco sám, ale čas na shánění zdrojů je málo a práce moc, takže jsem udělal aspoň formální opravy. --Mozzan 15. 2. 2011, 18:20 (UTC)

Tenhle článek je dost děsivý. V pramenech se nikdo nevyzná, navíc používat informace z pramenů 15. - 16.století, které nezná nejstarší ruský letopis, je dost na pováženou. Navrhuji ho smazat a začít znova. --Di 13. 2. 2012, 16:16 (UTC)
Poku dnavrhujete smazání, pak bych Vás odkázal na Wikipedie:DoS. Jo a nepřidávejte do textu Vaše osobní poznámky. --Silesianus 13. 2. 2012, 16:20 (UTC)
Vím, že se to nemá, ale tohle jinak nešlo! Co když bude někdo považovat ten text za seriózní?? Jako solidní literaturu bych doporučila Láškovo Přijetí křesťanství u východních Slovanů a samozřejmě Handbuch der russischen Geschichte I. --Di 13. 2. 2012, 17:37 (UTC)
Di, já bych tu verzi teď nechal, po 20. se na to v rámci přípravy na jeden můj seminář o středověké východní Evropě podívám a komplet to podle Láška a Dukese přepíšu, jestli to vydržíš. Prozatím bych to tedy vrátil zpět, bylo to tam několik měsíců, jeden týden se to nezblázní, ne? ;) --Mozzan 13. 2. 2012, 19:04 (UTC)
Já už to povídání o ničem zčásti smazala, bylo to hodně nesrozumitelné. Máš připravenou půdu..... --Di 13. 2. 2012, 21:21 (UTC)

Citace v azbuce[editovat zdroj]

Je proti pravidlům Wikipedie tu citací amatérsksky přeložit? 89.29.16.158 25. 2. 2020, 23:52 (CET)Odpovědět