Diskuse:Nová náboženská hnutí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Doporučoval bych úvod přepracovat. V úvodu spatřuji příliš mnoho nápadů z Vojtíška a velmi málo z Lužného. Jde mi například o domněnku, že život společnosti musí být nějak narušen, aby vzniklo nové náboženství v odpověď na potřebu nových společenských vazeb. Na "popud vzniku" NNH existuje jistě více, než jen tento názor. Příkladem může být vymezení zde: http://www.oleweb.net/nnh/vymezeni.htm -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) DeeMusil (diskusepříspěvky)

Máte pravdu, je tam hodně nápadů z Vojtíška, jen prosím Wikipedie:Editujte s odvahou. --Podzemnik 07:14, 14. 2. 2008 (UTC)

Vojtíšek a jak ho napsat/uvést[editovat zdroj]

Osobně preferuji pojmenovat pravými jmény, totiž pan Vojtíšek není jen religionista, je též zaujatý religionista, neb založil sektobijecké hnutí, čímž se řadí spíše mezi aktivisty. Dokonce se dá říci, že hlavně díky tomu se stal veřejně znám. Je tedy vhodné to v kontextu zmínit. Neuvedením takové skutečnosti by mohla Wikipedie uvést mnohé čtenáře v omyl.--DeeMusil 23. 3. 2010, 21:34 (UTC) Dále pak jako argument mi dochází následující: není důležité jako co v té knize mluví, ale jako co jeho v knize popsané zkušenosti vznikaly. Majoritn spojitost s SPSSaNNS je z tohoto pohledu nepochybná.--DeeMusil 23. 3. 2010, 21:46 (UTC)

A jak to souvisí s Vojtíškovými názory uváděnými v tomto článku? Newton třeba byl také alchymista a trochu potrhlý teolog, ale nebudu psát do článku o fyzice "tuto rovnici zavedl Newton, který se věnoval alchymii a k stáru se stal podivínem..." Kdyby šlo o nějaký názor ostře proti těm hnutím, tak bych s Vámi souhlasil, ale takto se mi zdá, že tu Vojtíška a jeho organizaci jen chcete pomocí Wikipedie propagovat. Tohle není článek o Vojtíškovi, ale o NNH.--Ioannes Pragensis 23. 3. 2010, 21:48 (UTC)
Já bych byl asi ten úplně poslední, kdo by chtěl toho písk-autocenzura propagovat a to z důvodů ryze osobních. Dle mého je třeba uvést citované skutečnosti do kontextu, za jakých ty informace vznikly. A věřte mi, budeme li se bavit o NNH, dojdeme dřívě či později k SPSSaNNH, Vojtíškovi a Lužnému, takže odkazy jsou zde naprosto v pořádku. Pokud bych měl nějak okomentovat to co Vojtíšek tvrdí, bylo by to pískání na několik odstavců. To je i důvod, proč tuto část příliš needituji a spokojuji se s uvedením identity autora. Může to možná znít jako nálepka, ale vychází to z reality.--DeeMusil 23. 3. 2010, 23:03 (UTC)
Tam je s Vojtíškovým jménem bezprostředně spojena jen myšlenka, že "jsou nová náboženská hnutí hnutí protestu". Nevidím na tom nic kultovního, antikultovního ani specificky Vojtíškovo, Vojtíšek tu jen opakuje tezi, kterou vyslovili tak či onak i jiní před ním. Já sám bych dokonce váhal, zda vůbec autorovo jméno u tak banální teze takto zdůrazňovat, ale když už by tam měl být, tak jistě ne kvůli svým činům na poli organizačním. WP:NPOV: nedávejme Vojtíškovi větší váhu, než si v daném kontextu zaslouží. I když ho možná nechcete propagovat, v konečném důsledku to tak působí, a to do WP nepatří.--Ioannes Pragensis 24. 3. 2010, 06:53 (UTC)