Diskuse:Josef Max

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Narození[editovat zdroj]

V tomto hesle je uváděn Sloup, v hesle Sloupu psáno, že se narodil v Janově, který je ovšem dnes součást Nového Boru. Kdysi byl součást Sloupu. Nicméně je to celé nepřesné a to i u jeho bratra.--Zákupák (diskuse) 26. 5. 2013, 07:56 (UTC)

Upraveno (doufám, že správně). Příště prosím editujte s odvahou (ESO)! --Gampe (diskuse) 26. 5. 2013, 10:23 (UTC)
Vyřešil jste to asi bez hledání pramenů. Třeba na webu obce Sloup v Čechách je zřejmé, že jej za svého (dokonce hlavního) rodáka považuji a že jeho rodný dům je v ulici spojující Sloup s Janovem. Z hlediska tehdejšího času byl asi rodákem sloupským. Netuším, co má na náhrobku v Praze a ten rodný dům, jakou měl tehdy adresu. Není to tak jednoduché a proto jsem honem neupravoval příslušná 4 hesla, ale napřed použil diskuzi. Až tam zas zavítám, ten rodný dům najdu a vyfotím, určitě bude nějak označen.--Zákupák (diskuse) 26. 5. 2013, 11:11 (UTC)
Bohužel musím souhlasit, uživatel Gampe si nelámal hlavu se zdroji a upravil si to podle svého. Josef Max i jeho bratr Emanuel Max se narodili ve Sloupu v Čechách, oba dva mají na náhrobku na Olšanských hřbitovech v Praze uvedeno místo narození německy "Bürgstein" - což je Sloup v Čechách. Toto uvadí i všechny ostatní jazykové mutace wikipedie. Sloup v Čechách uvadí jako místo narození i autor publikace o Olšanských hřbitovech Dr. Szabo, (který je mimojiné i autorem celé naučné stezky na Olšanských hřbitovech) které jsem také při své původní editaci uvedl jako zdroj. Takže nyní jsou bohužel po zásahu Gampeho celkem 4 hesla ve velmi nedobrém stavu, který vyžaduje úpravu. Wirtus (diskuse) 26. 5. 2013, 16:12 (UTC)
No moje zkušenost je taková, že na náhrobních kamenech bývá vytesáno ledacos. Myslím, že toto může spolehlivě rozhodnout možná matrika. --Gampe (diskuse) 26. 5. 2013, 16:25 (UTC)
Tak nevím jestli na náhrobních kamenech bývá vytesáno ledacos, jistě nejde subjektivní názor paušalizovat do situace, že si všichni na náhrobcích vymýšlejí. (Proč by to dělali, těžko říct) a že nějaký internetový odkaz má větší váhu, než to co má dotyčný napsáno na vlastním hrobě, ještě navíc když to na ten náhrobek, na kterém se také podílel nechal vytesat sám Emanuel Max (řekl bych, že asi věděl, kde se jeho bratr Josef narodil). Nicméně pakliže někdo má na vlastním náhrobku vytesán zlatý nápis "geb. in Bürgstein" (Sloup v Čechách), pakliže odborná publikace Dr. Szabo o Olšanských hřbitovech uvádí místo narození Sloup v Čechách (mimojiné také uvádí, že do Sloupu v Čechách se z České Lípy přestěhoval již jeho děd Anton), pakliže všechny ostatní jazykové mutace wikipedie uvádí místo narození "Bürgstein" (Sloup v Čechách) a pakliže dokonce i obec Sloup v Čechách uvádí: "Rodný dům Emanuela Maxe stojí u hradu v Janovské ulici naproti rekreačnímu středisku STAP." (Což když si najdete na mapě je institucionální součást katastrálního území obce Sloup v Čechách), tak pak musím konstatovat, že Vaše editace upravující místo narození obou bratrů Maxů na Janov (Nový Bor) místo správného Sloup v Čechách (a ignorování všech zdrojů uvádějící Sloup v Čechách) a i následné editace, kde píšete tutéž informaci, jsou jednak nešťastné a druhak hlavně i nesprávné, a vyžadují úpravu.Wirtus (diskuse) 27. 5. 2013, 11:24 (UTC)

Více zde: http://www.obecsloupvcechach.cz/o-obci/osobnosti-sloupu/

Máte pravdu. Ještě zaštrachám. --Gampe (diskuse) 26. 5. 2013, 11:20 (UTC)

Tak jsem prošel dostupné zdroje a myslím, že nejpřesněji to má formulováno Prokop Toman : místo narození Janov, obec a fara Sloup v Čechách. Janov byl součástí obce a fary Sloup, tedy často uváděné místo narození Sloup vlastně také není chyba, je to jen o stupeň obecnější určení. No a dnes patří Janov pod Nový Bor. Požádal jsem ještě o výpis z matriky aby to bylo na beton. S uvedenými informacemi naložte milí kolegové podle vlastního uvážení a editujte s odvahou! Zdraví vás --Gampe (diskuse) 29. 5. 2013, 13:46 (UTC)

P.S.@Wirtus: osobně vím o několika chybách na olšanských náhrobcích. Jsou tam chybně uvedená jména i data a roky narození či úmrtí. Proč tomu tak je nedokážu rozsoudit. Buď měli zadavatelé pomníků nepřesné údaje nebo to kameníci špatně přečetli. Ostatně například i Ottův slovník naučný je takovýchto chyb plný. --Gampe (diskuse) 29. 5. 2013, 13:46 (UTC)