Diskuse:František Balátě

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Datum narození[editovat zdroj]

Zkusil jsem si ověřit informace v publikaci MIŠKOVSKÁ, Zuzana; JOUZA, Ladislav. Českoslovenští legionáři okresu Kolín: Rodáci a občané. Kolín: Okresní úřad Kolín, 2002. Kapitola Soupis legionářů okresu Kolín, s. 41.  Našel jsem v ní následující záznam:

ČESKÝ BROD
...
Balátě Frant., 10. 2. 1889, major Fr.

Tučný záznam v uvedené publikaci znamená, že jméno bylo ověřeno v úředním seznamu francouzských legionářů sestavené Kanceláří československých legií ministerstva národní obrany poskytnutým v kopii ČsOL, popřípadě v databázi legionářů zpracovávané Ústředním vojenským archivem.

Každopádně datum narození se o jeden den rozchází s datem uvedeným v článku. Požaduji proto zdroj k této informaci. --Beren 17:27, 18. 3. 2008 (UTC)

Pane Berene
jste mimořádně všímavý člověk, mě tento detail unikl. Datum narození pluk.Ing. Františka Balátě je skutečně 11.2. 1889. Tento údaj je možné si ověřit u jeho dcery Ing.Jarmily Šímové.
Děkuji Vám, za pomoc při tvorbě této stránky.
Ing.Miloš Balátě.
Zdroj by měl být ověřitelný. To v žádném případě neznamená, že to není pravda. Ostatně zdrojem by mohl být i jeho hrob. --Tlusťa 13:40, 19. 3. 2008 (UTC)
Pokud jako ověřitelný zdroj je pokládán i hrob, tak Ing. František Balátě je pohřben v Praze na Vinohradském hřbitově, oddělení 21, hrob č. 221.
Ing.Miloš Balátě
Jak podotkl Tlusťa, Wikipedie požaduje zdroje, které jsou veřejně dostupné. Zkusím si sehnat "Společenský almanach Velkého Brna, Brno 1933, s. 3", který je jako zdroj uveden v Encyklopedii dějin města Brna, snad tam tato informace bude. Bohužel je tato publikace v depozitáři knihovny a doba vyhledání je 10 dnů. --Beren 15:28, 19. 3. 2008 (UTC)
Jediným skutečně důvěryhodným zdrojem pro datum narození jsou, kromě zápisů v matrice, přímí příbuzní, v případě Františka Balátě jsou to dcery Jarmila, která žije v Praze a Milada, která žije ve Švýcarsku. Na Jarmilu jsem spojení uvedl, ale Tlusťa ho bohužel smazal. To co je uvedeno ve "Společenském almanachu" a nebo v "Soupisu legionářů" není směrodatné, protože to může být zatíženo chybami autorů.
Balátě
Dosud nepublikovaných dobrozdání příbuzných využít nemůžeme, všechny údaje musí být v principu ověřitelné kterýmkoliv dalším čtenářem (musí tedy být zaručena dostupnost zdroje pro kohokoliv). Na druhou stranu matriku k ověření daného faktu lze použít – je to primární zdroj a dostupnost je dána tím, že je to veřejná služba. Tlusťa spojení na Jarmilu smazal, protože osobní údaje, které dosud nevešly v obecnou známost tím, že byly veřejně publikovány, zde nemůžeme bez souhlasu dotyčných osob uchovávat. Podobné citlivé údaje je vhodnější v případě nutnosti sdělovat soukromějšími kanály, například emailem. --Beren 09:02, 20. 3. 2008 (UTC)
V tom případě je dostupným zdrojem pro každého "Encyklopedie dějin města Brna", kde je správné datum narození uvedeno.
Balátě
I když pominu, že jste autorem textu v Encyklopedii dějin města Brna, takže jej lze sotva považovat za nezávislé potvrzení Vašeho textu zde, tak tu máme rozpor dvou zdrojů. A ten je potřeba řešit aspoň jedním třetím, na nich nezávislým zdrojem a nelze to jen tak odbýt, navzdory tomu, že osobně věřím ve správnost Vámi uváděných údajů. Ze zdrojů, které jste navrhl (a díky za to), jsou pro nás akceptovatelné tři, konkrétně údaj na hrobě, Společenský almanach Velkého Brna nebo dotaz v matrice. Prosím o chvíli strpení, než se mi podaří údaj z některého z nich ověřit. --Beren 16:28, 20. 3. 2008 (UTC)
Jen pro pro upřesnění. Autorem stránky v "Encyklopedii dějin města Brna" nejsem já, ale historička, paní PhDr. Miroslava Menšíková. Já jsem pouze na stránku kterou uveřejnila ona poslal k doplnění část rodinné kroniky kterou jsem napsal, aby si z ní vybrala co uzná za vhodné a ona uveřejnila text celý. Ale to je jen nepodstatný detail.
Balátě

Hmm, tak na matrice v Českém Brodu už informace nejsou, materiály jsou v Státním oblastním archivu. Raději si zkusím napřed jiné zdroje. --Beren 13:03, 26. 3. 2008 (UTC)

Datum narození: 11.2. 1869 - ověřeno na náhrobní desce na zmiňovaném hřbitově a místě. Na vyžádání zašlu fotografii náhrobku, mám ji v archivu. --Chmee2 10:48, 3. 4. 2008 (UTC)

Společenský Almanach Velkého Brna praví:
  • „BALÁTĚ FRANTIŠEK, ING., plukovník stavebnictva, přednosta zemskéo vojenského stav. ředitelství - 11. II. 1889, Český Brod.“
Většina zdrojů se tedy shoduje na tomto datu. Doplnil jsem tuto referenci do článku. --Beren 17:54, 10. 4. 2008 (UTC)