Diskuse:Eurocentrismus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Autorka tohoto článku má Ph.D. z kulturní antropologie a obsah článku tomu také odpovídá. Např. v úvodní sekci nám předhazuje, že kartografie obsahuje eurocentrickou prespektivu a tvrdí, že Mercatorovo zobrazení nějak účelově zvětšuje velikost Evropy. Nic nemůže být dále od pravdy, Mercatorovo zobrazení se stalo populárním kvůli tomu, že nezkresluje vzdálenosti a dalo se tak používat jako pomůcka při mořeplavbě. Dále podle autorky byla Mercatorova projekce v roce 1974 nahrazena Petersovou - nedá se tvrdit, že by byla nahrazena, jen byla objevena nová projekce, což se děle neustále, a Petersova projekce ne navíc nestala nijak populární, Mercatorovu projekci používá např. Google a jiné společnosti kvůli jejím výše zmíněným výhodám. Autorka dále pouze cituje anti-globalistické autory, z čehož je patrná její ideová orientace. Proč neocitovat např. autory ztotožňující se s eurocentrismem a považující lineární pojetí času za nadřazené pojetí cyklickému?--Kohelet (diskuse) 4. 10. 2013, 14:48 (UTC)

Necítím se být odborníkem na eurocentrismus :), ale celá část o kartografii mi přijde poněkud nesouvisející a uvažoval bych, zda to v článku vůbec ponechat. Konkrétněji řečeno, zdá se mi, že spojování různých mapových zobrazení s eurocentrismem je vlastní výzkum, ale to je samozřejmě můj osobní názor. --Mario7 (diskuse) 4. 10. 2013, 15:57 (UTC)
Zmíněný odstavec o mapových zobrazeních považuji za absurdní a zcela neopodstatněný, proto jej bez náhrady odstraňuji. Před jeho případným navrácením nechť je, prosím, doložen seriosní zdroj, který by podporoval zařazení tohoto IMHO výjimečného tvrzení do článku. --Vavrin (diskuse) 8. 2. 2014, 00:07 (UTC)