Carlos Lehder

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Carlos Lehder
Rodné jménoCarlos Enrique Lehder Rivas
Narození7. září 1949 (74 let)
Armenia
Povolánípašerák drog
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Carlos Lehder (* 7. září 1949 Armenia, Kolumbie) je bývalý kolumbijský drogový dealer a spoluzakladatel Medellínského kartelu. Je známý tím, že koupil ostrov Norman's Cay na Bahamách, který přeměnil na tranzitní bod pro obchod s kokainem do USA. V roce 2020 byl propuštěn z vězení a nyní žije na svobodě.

Život[editovat | editovat zdroj]

Carlos Enrique Lehder Rivas se narodil 7. září 1949 v Armenii v Kolumbii. Po krátkém pobytu ve Spojených státech na počátku své trestné kariéry se stal klíčovým hráčem v obchodu s drogami a spoluzakladatelem Medellínského kartelu, jednoho z nejmocnějších drogových syndikátů v historii.

Norman's Cay a obchod s kokainem[editovat | editovat zdroj]

Lehderovo bohatství začalo eskalovat, když zakoupil ostrov Norman's Cay na Bahamách. Tento ostrov proměnil v překladiště kokainu pro všechny obchodníky, kteří potřebovali doplnit palivo na cestě do USA. Účtoval si obrovské sumy, často i v samotném zboží, za možnost přistát a natankovat na jeho ostrově. Tímto způsobem nashromáždil jmění v hodnotě 2 miliard dolarů.

Úpadek a zatčení[editovat | editovat zdroj]

Postupem času začal být Lehder paranoidní a shromažďoval kolem sebe malou armádu. Nakonec Medellínský kartel, se souhlasem Pabla Escobara, předhodil Lehdera DEA. Následně byl vydán do USA, kde si odpykával doživotní trest.

Propuštění[editovat | editovat zdroj]

Ve věku 70 let, v roce 2020, byl Lehder propuštěn z vězení a žije nyní na svobodě.