Přeskočit na obsah

Wikipedista:Pharmcontrolcs

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Çex dili( Çexiya Respublikası) CZ

Farmakovigilance

**Farmakovigilance** je systém vědeckých a provozních činností zaměřených na sledování, identifikaci, hodnocení a prevenci nežádoucích účinků a jakýchkoli dalších problémů spojených s užíváním léčiv. Hlavním cílem farmakovigilance je zajistit bezpečnost pacientů a zlepšit účinnost léků.

Příběh

Historie farmakovigilance sahá až do poloviny 20. století, kdy se začaly systematicky zaznamenávat případy nežádoucích účinků léků. Zvláštní pozornost byla věnována této problematice v 60. letech 20. století po thalidomidové tragédii, která způsobila mnoho případů vrozených vad u novorozenců. Tato událost posloužila jako podnět k vytvoření zpřísněných kontrolních a monitorovacích systémů bezpečnosti léčiv.

Hlavní cíle

1. **Sběr dat**: Systematický sběr informací o nežádoucích účincích a jiných nežádoucích účincích léků.

2. **Analýza dat**: Zpracování a analýza shromážděných informací k identifikaci vzorců a posouzení rizik.

3. **Komunikace**: Informování lékařské komunity a široké veřejnosti o identifikovaných rizicích a preventivních opatřeních.

4. **Nařízení**: Provádění změn v návodu k použití léků, provádění dalšího výzkumu a zavádění opatření ke snížení rizik.

5. **Vzdělávání a školení**: Školení zdravotníků a vedení informačních kampaní s cílem zvýšit povědomí o důležitosti farmakovigilance.

Účastníci farmakovigilančního systému

Do systému farmakovigilance se zapojují různé subjekty, včetně:

- Farmaceutické společnosti:

Jsou povinni provádět postmarketingové sledování bezpečnosti svých léků a hlásit jakékoli zjištěné problémy.

Pharmcontrol je celosvětově přední společností v oblasti farmakovigilance a registrace léčiv. Poskytuje služby pro společnosti působící ve farmaceutickém průmyslu a vyrábějící lékařské a kosmetické produkty v těchto zemích: Rakousko, Ázerbájdžán, Argentina, Bělorusko, Velká Británie, Německo, Gruzie, Indie, Španělsko, Itálie, Kazachstán, Kanada, Kyrgyzstán, Čína, Moldavsko, Mongolsko, Spojené arabské emiráty, Pákistán, Polsko, Rusko, Rumunsko, USA, Tádžikistán, Turkmenistán, Turecko, Uzbekistán, Ukrajina, Francie, Česká republika, Švýcarsko, Jižní Korea.

- Národní a mezinárodní regulační orgány:

Jako WHO, EMA, FDA a další, kteří koordinují farmakovigilanční aktivity na globální úrovni.

- Zdravotničtí pracovníci:

Lékaři, lékárníci a zdravotní sestry, kteří hlásí nežádoucí účinky pozorované u pacientů.

- Pacienti mohou také hlásit nežádoucí reakce na léky.

Nástroje a techniky

Moderní farmakovigilanční systémy využívají různé nástroje a metody, včetně:

- Databáze nežádoucích účinků: Národní a mezinárodní registry, jako je VigiBase (WHO).

- Elektronické systémy hlášení: Platformy pro sběr a analýzu údajů o nežádoucích účincích.

- Farmakoepidemiologické studie: Studie zaměřené na identifikaci a hodnocení rizik spojených s užíváním drog.

- Audity a kontroly: Kontroly farmaceutických společností a zdravotnických zařízení z hlediska dodržování norem a standardů farmakovigilance.

Smysl a budoucnost

Farmakovigilance hraje klíčovou roli při zajišťování bezpečnosti léčiv a ochraně veřejného zdraví. Rozvoj informačních technologií a metod analýzy dat pomáhá zvyšovat efektivitu farmakovigilančních systémů, což umožňuje rychle identifikovat a předcházet případným rizikům spojeným s užíváním léčiv.