Robert Raudnitz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Robert Raudnitz
Narození25. srpna 1856
Praha
Úmrtí22. listopadu 1921 (ve věku 65 let)
Nové Město
Povolánípediatr a lékař
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Robert Wolf Raudnitz (25. srpna 1856 Praha - 22. listopadu 1921 tamtéž[1]) byl česko-rakouský dětský lékař židovského původu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Robert Raudnitz pod dojmem bádání anatoma Wilhelma Henkeho studoval dva semestry preklinických studií na Univerzitě v Tübingenu. Zbytek studia absolvoval na Karlově univerzitě v rodné Praze. Byl demonstrátorem v novém histologickém ústavu vedle německého fyziologa Siegmunda Mayera. Jako student navázal celoživotní přátelství s Heinrichem Tewelesem, Emilem Kuhem a Gabrielem Antonem.

K novému oboru pediatrie ho nasměrovaly přednášky Bohumíra Rittera z Rittershainu. Po získání doktorátu v roce 1881 pracoval jako asistent Aloise Epsteina na (dětské) zemské klinice pro sirotky. Po téměř dvou letech přešel na Zemědělskou univerzitu v Berlíně a Univerzitu Ludvíka Maxmiliána v Mnichově. S Nathanem Zuntzem a Carlem von Voitem se věnoval rozsáhlým experimentálním studiím termálního mozkového kortexu u novorozenců a kojenců. Pro skutečnou encyklopedii všech léků Alberta Eulenburga napsal příspěvek o nalezencích.

Pod vedením Franze von Soxhleta vystudoval chemii a následně se vydal směrem k pediatrii, zahájenou Adalbertem Czerným.

Po návratu do Prahy v roce 1887 založil odborný časopis Zentralblatt für Kinderheilkunde, jehož redakce se po roce vzdal.[2] V témže roce se habilitoval v oboru dětského lékařství. Na městské poliklinice zřídil kojeneckou ambulanci a v roce 1893 také ambulanci pro děti.

Vědecky se zabýval především chemických vlastností mléka. V roce 1906 získal v Praze (neplacenou) docenturu.

Jako nevyzpytatelnému člověku prudké povahy mu bylo odepřeno vědecké místo ve Štýrském Hradci a Innsbrucku. Byl proti přírodní léčbě a byl zastáncem očkování.

V posledních letech svého života se věnoval filozofii a politice. Jednu dobu byl členem pražského magistrátu „upřímného německého smýšlení“. „Jeho upřímná snaha o pravdu a lidskost nacházelo plné uznání i mezi jeho národními odpůrci. [3]

Manželství a rodina[editovat | editovat zdroj]

Rodbert Raudnitz byl ženatý s dcerou Adalberta (Vojtěcha) Svobody, který objevil Petera Roseggera. Z jejich manželství se narodila dcera. [4]

Související články[editovat | editovat zdroj]

  • Geschichte der Kinder- und Jugendheilkunde#Die Moderne: das 19. und 20. Jahrhundert

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Susanne Blumesberger, Michael Doppelhofer, Gabriele Mauthe: Handbuch österreichischer Autorinnen und Autoren jüdischer Herkunft 18. bis 20. Jahrhundert. Band 2: J–R. Hrsg. von der Österreichische Nationalbibliothek. Saur, München 2002, ISBN 3-598-11545-8, S. 1096 (eingeschränkte Vorschau in der Google-Buchsuche).

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Robert Raudnitz na německé Wikipedii.